Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STIGLI NOVI SU-34 u ruski istočni vojni okrug

Foto: airforce.ru

STIGLI NOVI SU-34 u ruski istočni vojni okrug

Multifunkcionalni lovci-bombarderi Su-34 ušli su u avijaciju Istočnog vojnog okruga u Habarovskom regionu.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Avioni su proizvedeni u Novosibirskom avijacijskom zavodu „Valerij Čkalov”.

“Nekoliko novih bombardera Su-34 letelo je više od 3.5 hiljade kilometara od Novosibirsk aerodroma do svoje buduće baze, uz sipanje goriva na vojnom aerodromu “Domna” u Trans-Bajkalskom regionu”, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane, prenosi Glas Moskve.

U bliskoj budućnosti će novi avioni biti uključeni u taktičke letove koje redovno obavljaju bombarderi vazdušnih jedinica VVO, a koje će se održati tokom letnjeg treninga.

Napominje se da je prvi Su-34 u junu 2016. godine počeo da ulazi u službu vazdušne jedinice Harabovskog regiona.

Su-34 je lovac-bombarder projektovan da napada mete i na zemlji i na vodi. Pored toga, u stanju je da pogodi pokretne mete, čak i one veoma male i teško uočljive.

Kada je reč o vazdušnim ciljevima, u stanju je da ih uništi u bilo koje doba dana ili noći, u svim vremenskim uslovima.

Zamenik ministra odbrane Jurij Borisov rekao je ranije da je Su-34 pokazao svoje najbolje strane u sirijskom sukobu. Tada se jasno moglo videti da ima veliki potencijal.

Ovaj bombarder može podići u vazduh do osam tona borbenog tereta. On razvija brzinu i do 1,9 hiljada kilometara na čas. Domet leta mu je do četiri hiljade kilometara.

Može da prati 10 ciljeva, a čak četiri da istovremeno nišani. Poseduje sistem za mapiranje terena, što omogućava let na maloj visini sa praćenjem konfiguracije terena.

U kontejneru nosi sistem FLIR, laserski senzor i daljinomer i mamce za pasivnu zaštitu od IC raketa i radarskog osvetlenja.

Posada aviona poseduje kacige sa nišanskim prikazvačem SCH-3um, koji je povezan sa sistemom za upravljanje vatrom UOMZ. Preko prikazivača na kacigi, oba člana posade, kontionalno su stalno informisani o lokaciji cilja.

Avion na raspolaganju ima veoma široku lepezu naoružanja, od raketa vazduh-vazduh, vođenih i nevođenih raketa vazduh-zemlja, vođenih raketa vazduh-brod, klasičnih slobodno padajućih bombi, vođenih (inteligentnih) bombi, kasetnih bombi, samonavođenih torpeda i protiv podmorničkih bova.

Za to mu na raspolaganju stoji 12 podvesnih nosača naoružanja. Mornarička varijanta Su-34 može da nosi 4 samonavođena torpeda AP-SЭT-95.