Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STIŽE NOVI ruski superlaser

Foto: sputniknews

STIŽE NOVI ruski superlaser

Ruski holding „Švabe“ je razvio i patentirao novi impulsni čvrstotelni laser sa pobuđujućom diodom.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Zahvaljujući originalnoj konstrukciji i tehničkim novitetima koji su primenjeni u njegovoj izradi, snaga ovog lasera je uvećana za 10 odsto u odnosu na slične koncepcije domaće i inostrane proizvodnje.

Impulsni laser su razvili specijalisti Naučno-istraživačkog institua „Polюs“ koji se nalazi u okviru Holdinga „Švabe“. Sastoji se iz 2 laserske šipke koje predstavljaju aktivne elemente lasera, kao i od para snažnih laserskih dioda.

Primenom najnovije tehnologije ovaj uređaj je sposoban da emituje laserski snop koji je karakterističan za uređaje daleko veće težine i ukupnih gabarita, piše Glas Moskve.

Prikazan kvalitet dozvoljava da se dobije kompaktna aparatura sposobna za integraciju na različite tipove borbenih platformi. On može da se koristi kao sistem za lasersko lociranje, za lasersko ozračavanje neprijateljskih ciljeva, kao daljinometar, kao sastavni deo opreme na bespilotnim letelicama...

Indikovana je upotreba i u civilnim strukturama, kao alat za bušenje, zavarivanje, graviranje i sl.

Prototip ovog lasera koje proizvodi Naučno-istraživački institut „Polюs” uspešno je prošao testiranje u maju 2017. godine.

Očekuje se da serijska proizvodnja ovog moćnog lasera počne 2018. godine.