Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Stoltenberg: Rumunski štit ne može da presretne ruske rakete

Foto: Flickr/NATO North Atlantic Treaty Organization

Stoltenberg: Rumunski štit ne može da presretne ruske rakete

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je kazao da Rusi znaju da raketni štit u Rumuniji ne može da se suprostavi njihovom nukelarnom naoružanju.

Svet
Izvor: Sputnjik

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je kazao da Rusi znaju da raketni štit u Rumuniji ne može da se suprostavi njihovom nukelarnom naoružanju.

Stoltenberg je poručio da raketni štit, postavljen u Rumuniji i Poljskoj, nije usmeren protiv Rusije. Stoltenberg je kazao da taj štit ima za metu druge pretnje na jugu Evrope, i dodaje da severna vojna alijansa ne želi novi Hladni rat.

On je u intervjuu francuskom dnevniku „Žurnal di dimanš“, objasnio da Rusi znaju da taj sistem nije u mogućnosti da se suprostavi njihovim nuklearnim potencijalima.

„Naša oprema je raspoređena na jugu u Rumuniji i blizu granice Rusije u Poljskoj, tako da ni ne može da presretne ruske rakete. Uz to naše rakete u tom sistemu nemaju nuklearne bojeve glave“, podvukao je Stoltenberg.

Upitan za vojnu vežbu „Anakonda“, na kojoj će učestvovati 25.000 vojnika u Poljskoj, on je objasnio da je taj manevar organizovala Poljska i da je odavno najavljivan, a da je Rusija pozvana da dođe da ga prati. Istovremeno je dodao da je Rusija sprovela vojne vežbe u kojima je učestvovalo do 80.000 vojnika, i to, kako je istakao, bez transparentnosti.

Stoltenberg je dodao da je Rusija utrostručila vojni budžet i da je koristila silu protiv suseda, posebno u Ukrajini, „gde je anektirala Krim“, a NATO ima zadatak da zaštiti svoje saveznike, pa će zato rasporediti četiri bataljona u baltičkim zemljama i u Poljskoj.

On je dalje, ne želeći da obelodani obaveštajne podatke, optužio Rusiju da sve više testira nuklearno naoružanje i koristi retoriku zastrašivanja uz primenu zabrane pristupa, posebno na prostoru Kalinjingrada.

Stoltenberg je istovremeno naglasio da NATO ne smatra Rusiju pretnjom. U vezi sa inicijativom predsednika Francuske Fransoa Olanda i ministra inostranih poslova Žan Mark Eroa da se održi Savet NATO-Rusija pre samita NATO-a u Varšavi, zakazanom za jul, on je rekao da se o tome upravo vode razgovori sa članicama NATO-a. Stoltenberg je naveo da je na prošlom Savetu u aprilu razgovarano o brojnim važnim pitanjima i da je to bilo neophodno zbog brojnih delovanja ruskih snaga koje su došle u opasan kontakt sa snagama NATO-a u Baltičkom i Crnom moru.

„Ima puno incidenata koji nas teraju na reakciju, ali ponavljam da ne smatramo Rusiju pretnjom i da NATO ne želi novi Hladni rat sa tom zemljom“, rekao je on.

Na pitanje da li NATO zapostavlja probleme na Bliskom istoku, Stoltenberg je odgovorio da je NATO spreman da odgovori na svaki zahtev za intervenciju u Libiji, ali jedino ako dolazi od međunarodno priznatih vlasti i to u sklopu akcije UN, prenosi "Sputnjik".