Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Stoltenberg: Turski vojni potencijal i dalje jak

Jens Stoltenberg/ Foto: nato.int

Stoltenberg: Turski vojni potencijal i dalje jak

Ostavke i hapšenja pripadnika vojske u Turskoj nakon pokušaja vojnog puča nisu uticale na njen potencijal, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Svet
Izvor: Sputnjik

„Turska ima mnogobrojnu i profesionalnu vojsku. Siguran sam da će i dalje biti veran i snažan saveznik NATO-a“, izjavio je Jens Stoltenberg na konferenciji ministara zemalja-članica koalicije za borbu protiv terorističke organizacije DAEŠ.

Generalni sekretar NATO-a očekuje da reakcija Turske na pokušaj vojnog puča bude proporcionalna i da bude u skladu sa vrednostima Alijanse. Prema njegovim rečima, ne vode se pregovori o revidiranju članstva te zemlje u ovoj vojnoj organizaciji.

„Za sve nas je važno da Turska nastavi da bude snažan saveznik NATO-a, jer se nalazi na granici čitave nestabilnosti, čitavog nasilja koje vidimo u Iraku i Siriji“, naveo je on.

U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč, a prema poslednjim podacima 290 ljudi je ubijeno. Turske vlasti su uspele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 10.000 ljudi.