Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Štrahe: Bez reformi Austrija će istupiti iz EU

Foto: nspm.rs

Štrahe: Bez reformi Austrija će istupiti iz EU

Lider Slobodarske stranke Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe zatražio je danas reformu EU, a u slučaju da bude neuspešna založio se za istupanje Austrije iz članstva u Uniji.

Svet
Izvor: Tanjug

Štrahe je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" čestitao Britancima na "ponovnom dobijanju suvereniteta i slobode".

"Ishod referenduma je smernica za demokratiju i protiv potpuno pogrešnog EU centralizma. Sada je neophodno da EU i politički donosioci odluka spoznaju ovaj demokatski poziv na buđenje", poručuje lider FPO.

Na pitanje da li bi Austrija trebalo da krene putem Velike Britanije, Štrahe je kazao da zvaničan Beč mora da zahteva reforme EU.

"EU je neophodan sveobuhvatni proces demokratizacija. Junker i Šulc moraju odmah da podnesu ostavku i otvore put za te procese. Neophodan je povratak nadležnosti od strane Brisela nacionalnim parlamentima i potrebno je ukidanje Šengena sve dok vlada haos na granicama. Moramo sami odlučivati ko može da dođe kod nas", istakao je Štrahe.

On je negirao da FPO namerava uskoro da pokreće kampanju za istupanje u Austriji, rekavši da su Evropi potrebni ljudi, a ne birokrate EU.

"EU je vodila politiku koja je bila udaljena od građana, a elite danas vode politiku protiv građana i naroda Evrope. Ako EU bude zadržala svoj odbijajući stav prema reformama i nastavila put političkog centralizma, te zemlje poput Turske bude dovela u članstvo, nameravamo da u Austriji održimo izjašnjavanje o ostanku u EU", poručuje Štrahe.

On je kazao da ne treba ishitreno ući u reforme, i da odlukom Britanaca ne "propada svet", ali da je neophodno da sada bude započet proces diskusije, te da na kraju pregovora moraju biti novi sporazumi i to u pravcu ekonomske unije.

Štrahe je podvukao da želi da EU više ne bude politička unija, već samo ekonomska.

"Osnovni mirovni projekat je bio ispravan, a to je bila unija koja podstiče ekonomsku saradnju i tako obezbeđuje mir u Evropi. Politički cenralistički projekat je to ugrozio", smatra Štrahe.