Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Strani analitičari PREDVIĐAJU razvoj ruskog oružja do 2035.

Foto: youtube/screenshot

Strani analitičari PREDVIĐAJU razvoj ruskog oružja do 2035.

Prošle nedelje u američkom Centru za strateške i međunarodne studije povela se diskusija o tome kako će izgledati ruske oružane snage 2035.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Strani analitičari su primetili da će budući oblik ruskih oružanih snaga zavisiti od toga koliko dobro i koliko brzo će država napraviti prelaz iz starih sovjetskih projekata u nove, ali već je jasno da će Rusija aktivno i uspešno izvršiti modernizaciju svoje vojske i ne oslanjajući se na nuklearno oružje, prenosi Glas Moskve.

Panel diskusiji je prisustvovao poznati politički analitičar u Kenna Institutu pri Međunarodnom centru “Vudro Vilson”, Majkl Kofman, politički analitičar Švedske agencije za istraživanje odbrane Tomas Malmlef i direktor programa Rusije i Evroazije u Centru za strateške i međunarodne studije Olga Oliker.

Nova generacija oružja

Do danas, prema zapadnim analitičarima, Rusija je nastavila da uživa u plodovima sovjetskih razvoja.

Projektili "Kalibar" ili "Iskander", čija imena ne silaze sa stranica strane štampe - još uvek su deca Sovjetskog Saveza.

Ali do 2035, zakonom koji je usvojen u Rusiji moraju se početi koristiti nove generacije oružja modernog dizajna.

To se pre svega odnosi na raketni sistem PVO “S-500”, hipersoničnu raketu "Cirkon", perspektivni avijacioni kompleks “PAK DA” i novi motorni mlazni lovac pete generacije “T-50”.

Direktor EKO koncerna "Almaz-Antej" Jan Novikov je nedavno objavio da će u bliskoj budućnosti biti završeni državni testovi tri nove zemlja-vazduh rakete sa glavom za aktivno navođenje, S-350 sistema "Vitez" i pomorskih sistema protivvazdušne odbrane i da su već testirani protivavionski vođeni projektili za S-500.

U aprilu ove godine je objavljeno da je hipersonični projektil "Cirkon" u testovima postigao brzinu osam puta veću od brzine zvuka.

Raketama "Cirkon" možda će biti naoružane najnovije ruske višenamenske nuklearne podmornice pete generacije "Haski" klase i nuklearna krstarica "Petar Veliki".

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin 20. maja je izjavio da je Rusija počela da razvija “PAK DA”, a prvi letovi su zakazani za 2025. ili 2026. godinu.

Što se tiče motora, u jesen prošle godine, generalni direktor Ujedinjene korporacije za izradu motora Aleksandar Artuhov je rekao da će motor za “PAK-FA” u četvrtom kvartalu 2017. godine početi testiranje, a složeniji preostali radovi na motoru će biti raspoređeni između 2018. i 2020. godine, sa završnim državnim testovima u 2020. godini.

Sa novim motorom “PAK-FA” može biti ozbiljna i moderna sila.

"Uvidom analitičara u “PAK FA” primećen je prilično sofisticirani uređaj koji će omogućiti ruskom borcu, prema nekim stručnjacima, i da nadmaši lovačke avione SAD pete generacije", rekao je bivši načelnik obaveštajne službe američkog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Dejv Dedpul.

U budućnosti, Rusija će se fokusirati na dugoročna oružja: rakete i municija precizno vođeni.

Kofman veruje da će se Rusija pridržavati strategije "prevencija kroz opasnost od odmazde" prema potencijalnom agresoru - da u slučaju napada odgovori iz daljine, a odgovor će imati sa objekata na svojoj teritoriji. I nema potrebe za nuklearnim oružjem.

Generalni direktor korporacije "Taktička raketa" Boris Obnosov izjavio je prošle godine da je korporacija razvija projektil znatno većeg domet od onih koje se primenjuju na mete u Siriji, "Kalibar".

To je modernizacija ruske krstareće rakete dugog dometa “H-101”.

Obnosov je takođe rekao: "Prihvaćena je pragmatična odluka da se nastavi proizvodnja modernizovanog aviona, koji je nazvan u medijima “Tu-160M2”. Avion će dobiti novo punjenje, digitalnu tablu, napredne bacače, modernije motore, sve kako bi povećao svoju pouzdanosti".

Bespilotne letelice i roboti

Za razliku od zapadnih zemalja, koje razvijaju svoje velike letilicu bez ljudske posade, Rusija je usmerena na upotrebu jeftinih, jednokratnih i mnogobrojnijih dronova na taktičkom nivou svojih kopnenih snaga.

Ovi dronovi se koriste prevashodno kao sistem navođenje za destruktivne i artiljerijske raketne napade.

Masivni artiljerijski udar bespilotnim letelicama je jedna od većih tački sukoba zapadnih vojnih stručnjaka, koji veruju da se taj taktički pristup široko i efikasno koristi u Donbasu i da će, u slučaju vojnog sukoba na taj način delovati ruske oružane snage na terenu.

Što se tiče robota, švedski analitičar Tomas Malmlef predviđa da će negde u vremenskom intervalu od 2026. do 2035. godine, možda Rusija razviti tenk "Armata" T-14 kao u potpunosti robotski sistem, a "Arbalet-DM" (ruski automatski mitraljez sa daljinskim upravljanjem) će biti korišćen na daljinu od strane operatora koji se nalaze izvan linije fronta.

Ne samo nuklearno

U principu, Rusija prema stranim ekspertima razmatra ideju udaljavanja od masovne upotrebe sile, a od 2035. planira da se osloni na precizne udare sa velikih rastojanja, zadržavajući i sposobnost da udari direktno.