Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Strateške nuklearne snage RF raspolažu sa 82 ODSTO MODERNIH PODMORNICA

Foto. Ministarstvo odbrane RF

Strateške nuklearne snage RF raspolažu sa 82 ODSTO MODERNIH PODMORNICA

​Rusija trenutno gradi pet atomskih podmornica „Borej-A“.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov je na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane RF rekao da Ministarstvo i ruska vojna industrija rade na pojačavanju bojevog potencijala pomorske komponente strateških nuklearnih snaga.

U tom kontekstu je naveo da Strateške nuklearne snage RF raspolažu sa 82 odsto modernih podmornica i da su borbene mogućnosti Rusije na morima povećane za četvrtinu.

Te podmornice su poslednjih godina dobile 102 nove balističke rakete, piše Glas Moskve.

General Gerasimov je istakao da Rusija trenutno gradi pet atomskih podmornica „Borej-A“.

Prema njegovim rečima, Rusija je povećala prisustvo svojih ratnih brodova i podmornica, opremljenih visokopreciznim oružjem, u Baltičkom, Barencovom, Crnom i Sredozemnom moru.

Glavni aduti ruske „pomorske komponente“ su: krstareće rakete „Kalibar“, obalski raketni sistemi „Bastion“ i PVO raketni sistemi S-400.

Gerasimov je posebno ukazao da će „trenutna dinamika razvoja visokopreciznih oružja“ Rusiji omogućiti da zadatke strateškog odvraćanja premesti iz nuklearne u nenuklearnu sferu.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF rekao je i da je Rusija likvidirala „rupe“ koje je na severu i jugu zemlje imala u svom radarskom polju:

„Sada na svim strateškim vazdušno-kosmičkim pravcima imamo garantovano otkrivanje balističkih raketa u svim fazama i trajektorijama njihovog leta“.