Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STUPOVI LENE: Sibirska verzija "Đavolje varoši"

Foto: travel-ykt.ru

STUPOVI LENE: Sibirska verzija "Đavolje varoši"

​Stupovi Lene su fantastična prirodna tvorevina stena uz obale reke Lene u krajnjem istočnom Sibiru.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Stupovi su prosečno visoki od 100 do 150 metara, a nastali su od kambrijumskog morskog dna, oblikovanog ekstremnom kontinentalnom klimom ovog područja s velikom razlikom u temperaturama, od oko 100 °C.

Naime, temperature se zimi spuštaju do -60 °C, dok leti iznose i do oko +40 °C, piše Glas Moskve.

Stupovi stenovitih tornjeva izolovani su jedni od drugih dubokim i strmim jarugama nastalih usled lomova mraza na zajedničkim zglobovima.

Prodor vode s površine je olakšao kriogene procese brzinskog smrzavanja i odmrzavanja, koji su proširili jaruge između stupova.

Procesi rečnih nanosa su takođe presudni za nastanak stupova. Na ovom mestu se takođe nalazi nezaobilazno bogatstvo kambrijskih fosilnih ostataka brojnih vrsta, od kojih su neki jedinstveni i unikatni.

Zbog toga je Park prirode stupova Lene, površine 1.272.150 ha upisan na UNESKO-v Spisak mesta Svetske baštine 2012. godine.

Posetioci koji su zainteresovani za limnologiju ili eko-turizam često u istoj poseti posećuju i Bajkalsko jezero koje se nalazi 900 kilometara jugozapadno od Stupova Lene.

Sama poseta iz najhladnijeg grada na svetu, Jakutska, nije ugodna jer je putovanje brodom rekom Lenom vrtoglavo, a pešačke staze su strme, a ponekad i nesigurne.