Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STVARANJE NOVOG SAVEZA Rusija, Turska i Iran rešavaju sirijsko pitanje?

Foto: kremlin.ru

STVARANJE NOVOG SAVEZA Rusija, Turska i Iran rešavaju sirijsko pitanje?

Svetski mediji spekulišu o stvaranji  novog saveza između Rusije, Turske i Irana. 

Svet
Autor: Sputnjik, NB

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ide naredne nedelje u posetu Iranu. To je medijima uz izjavu iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Darifa da treba organizovati trilateralni sastanak Rusije, Turske i Irana u Teheranu na kom će se govoriti o Sriji bio dovoljan povod da izveste o mogućnosti pravljenja nove koalicije.

Mediji su javili kako Putin polako pridobija klučne zemlje u tom delu sveta, dok zvanična Moskva navodi da saradnja tri zemlje ne zamenjuje postojeće načine rešavanja sirijske krize, te da je komunikacija između Ankare, Teherana i Moskve normalna.

Analitičar Igor Šatrov kaže je najverovatnije da je Ankara krenula u potragu za novim saveznicima, nakon neuspelog puča u Turskoj.

Kako prenosi “Sputnjik”, Šatrov kaže da se stavovi po pitanju podrške predsedniku Sirije Bašaru el Asada razlikuju, te da ga Rusija i Iran podržavaju, dok Turci smatraju da on mora da ode. Na tom primeru, kaže Šatrov, vidi se da je Erdogan spreman na svaki kompromis, jer ne želi da ostane sam. Zbog toga, kako navodi, moguć je privremeni taktički savez.

Prema njegovim rečima nije isključen ni trajniji savez, ali smatra da bi za to trebalo da se desi vise stvari na globalnom nivou. Kako je rekao, vest o savezu inzneađuje, ali podseća da su analitičari pre pet godina govorili da bi Ankara trebala da obrati pažnju na evroazijske integracije.