Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SU-25SM3 KONAČNO stiže u rusku armiju

Foto: airforce.ru

SU-25SM3 KONAČNO stiže u rusku armiju

Najnovija modifikacija ruskog vojnog aviona Su-25SM3 „Grač“ dobila je zeleno svetlo za isporuku ruskoj armiji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ovaj avion za blisku podršku kopnenih trupa iz vazduha uspešno je testiran u ruskoj kampanji protiv „Islamske države“ u Siriji, zajedno sa „starijom braćom“ Su-34 i Su-35S.

Za razliku od svojih prethodnika Su-25SM3 može se dizati u vazduh dva puta dnevno (sa manjim teretom), i njegovo razmeštanje u vazduhoplovnoj bazi je jeftinije.

„Može se povući ovakva paralela – to je isto kao da ste poslali mali paket automobilom, a ne vojnim kamionom. Mala eskadrila taktičkih lovačkih aviona često je efikasnija nego tone bombi bačenih na teroriste koji se kriju po bunkerima“, rekao je vojni analitičar Dmitrij Litovkin.

Novi „Grač“, ili kako ga zovu „Super Grač“, trebalo je da bude isporučen armiji pre godinu dana. Međutim, proizvođač je u dogovoru sa vojnim vrhom odlučio da dodatno testira avion u Siriji pre nego što počne da pravi novi model, tj. da modernizuje svih 200 postojećih aviona Su-25, piše Glas Moskve.

Po čemu je specifičan „Super Grač“?

„Super Grač“ je usavršen u Siriji zajedno sa novim nišanskim sistemom SVP-24 „Gefest“. Reč je o inovaciji koja povećava preciznost gravitacionih bombi.

„One praktično postaju precizne kao i rakete ili navođene bombe. Važno je to što se ovi kompjuterski sistemi mogu integrisati u svaki postojeći Su-25 i poboljšati njegovu efikasnost u borbi“, dodao je Litovkin.

Štaviše, Su-25SM3 je dobio optičko-elektronski sistem SOLT-25, koji poboljšava navigaciju aviona i omogućava mu da funkcioniše i danju i noću, u svim klimatskim uslovima.

„U ovom trenutku je avion opremljen sistemom termovizijskog prikaza, kao i laserskim daljinomerom. Ovaj optičko-elektronski sistem otkriva i prati ciljeve na frontu (neprijateljsku živu silu, oklopnu tehniku, tenkove, utvrđene položaje, i dr), čak i po magli i kiši.

Pilot treba samo da pritisne dugme i SOLT-25 pronalazi i automatski uništava cilj“, rekao je profesor Akademije vojnih nauka Vadim Kozjuljin.

Poslednja inovacija na avionu Su-25SM3 je sistem „Vitebsk“, koji je već integrisan u mnoge ruske borbene mašine, uključujući i vojne helikoptere Mi-28 i Ka-52.

Ovaj sistem blokira elektroniku neprijateljskih protivvazdušnih raketnih sistema.

Prema Kozjuljinovim rečima, ova tri kompjuterska sistema će biti montirana na sve postojeće ruske avione Su-25, a prvih deset modernizovanih aviona će ruska armija dobiti krajem 2017. godine.