Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šulc: Povratak u okrilje nacionalnih država nije rešenje

Foto: Facebook

Šulc: Povratak u okrilje nacionalnih država nije rešenje

Martin Šulc ne veruje da bi moglo do lančane reakcije u drugim zemljama EU posle Bregzita.

Svet
Izvor: NB, Tanjug

On za bečki „Kurir“ objašnjava da u ostalim članicama EU većina građana zna da je EU garant mira, stabilnosti i blagostanja.

Šulc kaže i da povratak u okrilje nacionalnih država nije rešenje.

"Velika Britanija je od svog pristupanja, to znači već 43 godine, imala specijalan i nejasan odnos prema EU. U brojnim politikama EU ona ne učestvuje, što nije slučaj sa drugim članicama", rekao je Šulc u intervjuu bečkom dnevniku.

Kaka kaže, nisu svi koji kritikuju EU protivnici Unije.

"I ja kritikujem EU, ali zbog toga ne želim da je ukinem, već da je poboljšam i reformišem", rekao je Šulc i istakao da je neophodno ustati protiv populista i onih koji šire strah.

Prema njegovim rečima izazovi 21. veka ne mogu biti rešeni receptima 20-og veka, te da nije rešenje povratak u bezbedno okrilje nacionalnih država.

"To bi sve pogoršalo. Zbog globalnih izazova neophodna je solidarna saradnja u Evropi, a ne nacionalističko suprostavljanje", naglasio je Šulc.

On je kazao da je želeo drugačiji rezultat u Velikoj Britaniji i da bi to bilo bolje za London, ali i EU, ali su se glasači drugačije izjasnili, što poštuje.

Jasno je, kako naglašava, da neće biti moguć prelazak na dnevni red, jer je puno u opasnosti.

"Želim Evropu koja bi bila tu za svoje građane i koja bi mogla rešiti probleme koji se postavljaju pred nju. Zbog toga nam je potrebno u Evropi preokret u politici. Evropa mora ponovo da ima ekonomski rast i da bude socijalno pravednija", poručio je Šulc i dodao da Evropa mora da bude demokratskija i transparentnija.

"Moramo brzo pregovarati o razvodu sa Velikom Britanijom, kako bi na obe strane postojala jasnoća i ne bi imali dug period nesigurnosti. Potrebno nam je i hrabrosti da se usudimo na nešto veće", ocenio je Šulc.

On je izrazio uverenje da Evropa može da bude dobit za sve i da može ponovo da ojača ako konačno budemo pronašli izlaz iz ekonomske krize, zbog čega je prioritet sada podsticanje privrede u Evropi.