Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SUPERSONIČNIM LETOVIMA do spajanja najudaljenijih delova Rusije

Foto: sputniknews

SUPERSONIČNIM LETOVIMA do spajanja najudaljenijih delova Rusije

​Predlog Putina da se napravi civilna verzija supersoničnog aviona na osnovu čuvenog bombardera Tu-160 eksperti ocenjuju kao sasvim realan

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruski predsednik je tu ideju izneo nakon što je prisustvovao demonstraciji leta novog supersoničnog strateškog aviona Tu-160 „Petar Dejnekin“.

Vojni eksperti podsećaju da ideja o konstruisanju civilnog supersoničnog aviona u Rusiji nije nova, a takođe ocenjuju i da je ostvariva, prenosi Glas Moskve.

„Pre mnogo godina, čuveni sovjetski i ruski konstruktor aviona Mihail Simonov maštao je upravo o takvom avionu. Imao sam priliku da se sretnem sa njegovim sledbenicima, koji su sa ushićenjem govorili o tome kako bi bilo dobro kada bi se od Moskve do Vladivostoka stizalo za četiri sata umesto za 8-9, koliko danas traje let. Ta ideja nije umrla, a nju je očigledno podržao i naš predsednik. Stručnjaci govore da je u sadašnjim uslovima razvoja avijacionog sektora naše privrede sve to ostvarivo, i da bi se takav putnički avion mogao napraviti. Takav avion je odavno potreban Rusiji i olakšao bi život Rusima. Ja bih ga čak nazvao i savremenom ruskom maštom, jer je Rusija ogromna država, najveća na svetu, a ljudima koji lete s kraja na kraj zemlje potrebno je da što brže stignu do svog odredišta. U našem dinamičnom svetu takvi avionu su definitivno potrebni i oni će, bez sumnje, biti konstruisani“, kaže vojni analitičar, pukovnik u penziji Viktor Baranec.

Putinovo zeleno svetlo

Ekspert smatra da je Vladimir Putin takvom izjavom dao znak „za start“ i da bi radove na stvaranju supersoničnog civilnog aviona trebalo što pre započeti.

„Sada je Putin zapravo dao ’zeleno svetlo‘ da se taj plan realizuje. Mislim da će se novac za taj projekat kod nas naći, a pameti i stručnosti smo uvek imali... Tako da sam sasvim siguran da će u skorije vreme početi proizvodnja te letelice o kojoj je govorio Putin u Kazanju. Ona je već odavno potrebna Rusiji“, istakao je Baranec.

Podsetimo, ruski Tu-160 najveći je supersonični bombarder u istoriji vojne avijacije, a proizvodi se od osamdesetih godina prošlog veka.

„Beli labud“, kako ga drukčije zovu, i danas je aktivan u ruskoj avijaciji, koja ga smatra svojim ponosom. Bombarderi su se odlično pokazali u sirijskoj kampanji.

U ovom trenutku u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije se nalazi 11 aviona Tu-160 i pet Tu-160M.