Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Švajcarci glasaju za minimalac od 2.500 franaka

pixabay.com

Švajcarci glasaju za minimalac od 2.500 franaka

Prosečna mesečna plata u ovoj alpskoj državi je skoro 6.500 franaka

Svet
Izvor: B92.net

Švajcarska razmatra da svakom punoletnom državljaninu mesečno isplaćuje zagarantvanih 2.500 franaka. Zemlja planira da 5. juna održi nacionalni referendum oko uvođenja osnovog dohotka, o čemu smo već pisali.

Zagovornici ovog modela koji postaje sve popularniji, od Vlade traže da svakoj punoletnoj osobi isplati „prihod“ koji bi nakon oporezivanja iznosio minimalno 2.500 švajcarskih franaka.

Ipak, švajcarska Vlada, jasno, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali da obezbede 25 milijardi franaka iz državnog budžeta.

Puni iznos isplaćivao bi se osobama koje su bez posla i nemaju nikakva primanja dok bi oni koji rade, ali zarađuju manje od 2.500 franka dobili razliku u iznosu.

Iz Vlade poručuju da bi novi porezi ili sečenja određenih prava, naškodili ekonomiji.

Zagovornici, s druge strane, tvrde da da je Švajcarska bogata zemlja i da nema sumnje da bi ovo mogla da priušti. Oni navode i da je stotine hiljada radnih mesta ugroženo zbog sve većeg napretka tehnologije, a da bi osnovni prihod dao neku sigurnost.

Ankete za sada predviđaju kako će oko 40% Švajcaraca podržati referendum o osnovnom dohotku. Inače, predloženi iznos svega nekoliko stotina franaka veći od procenjene granice siromaštva koja u Švajcarskoj iznosi 2.219 franaka a ujedno je i znatno niži od prosečne plate od 6.427 franaka.

Većina anketiranih Švajcaraca kaže da će nastaviti da radi čak iako se usvoji ovaj predlog. Prema jednom istraživanju, samo 10 odsto njih je reklo da bi razmislilo o otkazu.