Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Svaki peti Amerikanac smatra Rusijom ozbiljnom pretnjom

pixabay.com

Svaki peti Amerikanac smatra Rusijom ozbiljnom pretnjom

U anketi među stanovnicima SAD najveća ozbiljna pretnja su islamisti DAEŠ-a sa 73 odsto, dok nezanemarljivo veliki broj Amerikanaca smatra i Rusiju ozbiljnom pretnjom - 21 odsto

Svet
Izvor: Sputnjik

Više od 20 procenata Amerikanaca smatra da Rusija predstavlja opasnost za SAD, pokazali su rezultati ankete televizije Si-En-En i istraživačke službe ORC.

Učesnicima u anketi je predloženo da odrede koliko su opasne za SAD četiri zemlje — Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja, kao i radikalni islamisti iz DAEŠ-a. Na izboru su bile četiri varijante — predstavlja „veoma veliku pretnju“, „umereno ozbiljnu pretnju“, „beznačajnu pretnju“ i ne predstavlja „nikakvu pretnju“.

Rezultat ispitivanja je pokazao da oko 21 odsto ispitanika smatra Rusiju „veoma ozbiljnom pretnjom“ za SAD, 40 odsto vidi Moskvu „umereno jakom pretnja“, 22 odsto smatra je „beznačajnom“, dok 15 odsto Amerikanaca ne vidi u Rusiji nikakvu opasnost za Ameriku.

Najveći broj Amerikanaca brinu militanti DAEŠ-a — 73 odsto Amerikanaca su dali ovoj organizaciji najveći stepen „pretnje“.

Ranije je ministar odbrane SAD Ešton Karter stavio Rusiju na prvo mesto među pet glavnih pretnji za SAD, dok je predstavnik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova američkih oružanih snaga general Džozef Danford uveo u obrt frazu „egzistencijalna pretnja“ koju su više puta koristili zapadni političari i predstavnici Severnoatlanske alijanse.