Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SVE O UDARNOJ SILI Rusije, raketnom sistemu "Iskander"

Foto: defence.ru

SVE O UDARNOJ SILI Rusije, raketnom sistemu "Iskander"

​Krajem decembra ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je “Iskander” korišćen prilikom napada na militantne ciljeve u Siriji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Glas Moskve je predstavio kratku “biografiju” ovog operativno-taktičkog kompleksa, koji potvrđuje udarnu moć ruske vojske.

Nastanak neslućene sile

Suočena sa napretkom tuđih vojnih tehnologija, Rusija je preduzela korake u izgradnji potpuno novog raketnog taktičkog balističkog sistema.

Ograničena međunarodnim ugovorima, opredelila se za domet od 300 km, dok zapadni vojni analitičari tvrde - čak 400 km koji je sposoban da probije svaku protivraketnu odbranu i bude visoko precizan i na maksimalnom dometu.

Tako se radio raketni sistem pod imenom 9M723K1 „Iskander“ koji je revolucionaran po mnogo čemu i značajan sistem koji nema pandan na Zapadu.

"Iskander" je proizveden u konstruktorskom birou KBM Kolomona, a prvobitna namena mu je bila zamena ostarelih balističkih raketa tipa „Skad“.

Prvi put se u javnosti pojavio daleke 1996. godine kada se mogla videti prva verzija ovog novog balističkog oružja.

Ime koje govori za sebe

Glavna namena mu je uništavanje PVO i PRO protivnika, kao i važnih objekata koje oni pokrivaju.

“Iskander-M” koristi kvazi-balističku raketu super-manevrirajućeg tipa.

Raketa u sebi nosi sistem navigacije i kontrole leta koji joj u dve faze - ispaljivanju i spuštanju ka cilju - omogućava izmenu putanje leta kako bi raketa uspela da izbegne protivraketne sisteme.

"Iskander-K" koristi krstareću raketu R-500, koja ide do meta na nadmorskoj visini od šest do sedam metara sa obimom terena.

Oba projektila mogu imati i konvencionalne i nuklearne bojeve glave do 50 kilotona. Težina bojeve glave je oko 480 kilograma.

Zahvaljujući sistemu mešovitog vođenja, postiže se velika preciznost - pet do sedam metara. Opseg vatre - do 500 kilometara.

Od 2017. godine Oružane snage ruske vojske imaju više od 70 kompleksa “Iskandera”.

Ponovno opremanje raketnih jedinica Kopnenih snaga sa operativno-taktičkim raketnim sistemom “Iskander-M” biće završeno do 2020. godine.