Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Svečanost na Nevi: Otvaranje PARADE POMORSKE FLOTE (VIDEO)

Foto. Ministarstvo odbrane RF

Svečanost na Nevi: Otvaranje PARADE POMORSKE FLOTE (VIDEO)

Pomorska parada održava se u vodama Neve i na Kronštatskoj obali, u paradi učestvuje četrdesetak brodova i podmornica, kao i 40 jedinica avijacije Baltičke, Severne, Crnomorske flote i Kaspijske flotile.

Svet
Autor: Glas Moskve

Paradi je prisustvovao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Na paradu je stigao admiralski brod Severne flote — teška nuklearna raketna krstarica „Petar Veliki“ sa podvodnom raketnom krstaricom strateške namene „Dmitrij Donskoj“. Da bi učestvovali na paradi, brodovi su prešli iz mesta stalnog baziranja u Severomorsku, prelazeći Barencevo, Norveško, Severno i Baltičko more.

Osim njih posetioci će moći da vide krstaricu „Maršal Ustinov“, veliki protivpodmornički brod „Viceadmiral Kulakov“, fregate „Admiral Makarov“ i „Admiral Gorškov“, korvete „Stojki“ i „Soobraziteljni“, velike desantne brodove „Minsk“, „Ivan Gren“ i „Aleksandar Šabaljin“. Takođe će moći da se vide mali protivpodmornički brodovi „Urengoj“, „Zelenodoljsk“ i „Kazanjec“, čistači mina „Aleksandar Obuhov“, „RT-248“ i „BT 115“, raketni čamci „Čuvašija“ i „Dimitrovgrad“, mali raketni brod „Gejzer“, desantni brodovi „D-67“, „D 1442“ i protivdiverzantski brodov „Gračonok“.

Nebo severne ruske prestonice ukrasiće MiG-29K, Su-24M, Su-27, MiG-31, Su-30SM, Su-33K, Tu-142, Il-78, Tu-142M, Il-38, An-140, An-72, Be-12. Iznad grada će patrolirati helikopteri Mi-8 i Ka-27, Ka-29, Ka-52K i Mi-24VP.

Fotogaleriju pogledajte OVDE.