Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠVEĐANI, FINCI I DANCI SE UPLAŠILI ruskog T-160 iznad Baltika

Foto: airforce.ru

ŠVEĐANI, FINCI I DANCI SE UPLAŠILI ruskog T-160 iznad Baltika

Ruski bombarderi su imali rutinski let iznad neutralnih voda, pa nije jasno čemu cela gužva.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Avioni Danske, Finske i Švedske pratili su bombardere-nosače raketa Tu-160 ruskih vazduhoplovnih snaga tokom rutinskog leta iznad Baltičkog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Petnaestog juna strateški nosači raketa Tu-160 Vazdušno-kosmičkih snaga sprovodili su rutinske letove iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Avione Tu-160 koji su leteli duž planirane trase pratili su ruski lovci Su-27 Zapadnog vojnog okruga i avioni za radarsko otkrivanje i kontrolu A-50 vojno-transportne avijacije“, navodi se u saopštenju, a prenosi Glas Moskve.

Na određenim etapama trase leta ruske strateške avione počeli su da prate avioni F-16 danske avijacije, finski avioni F-18 i avioni JAS-39 švedskog vazduhoplovstva.

„Piloti prema utvrđenom planu redovno izvršavaju letove iznad neutralnih voda Atlantika, Arktika, Crnog mora i Tihog okeana, kako sa baznih, tako i sa operativnih aerodroma. Svi letovi se obavlja u strogom skladu sa međunarodnim propisima o upotrebi vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, bez kršenja granica drugih zemalja“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Ostaje nejasno zašto su se Danci, Finci i Šveđani uspaničili, obzirom na to da je reč o rutinskom letu iznad neutralnih voda.