Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Švedski sud ponovo podržao nalog za hapšenje Asanža

Foto: wikimedia.org

Švedski sud ponovo podržao nalog za hapšenje Asanža

Švedski okružni sud danas je podržao nalog za hapšenje osnivača Vikliksa Džulijana Asanža, ocenivši da njegov boravak u ambasadi Ekvadora u Londonu nije ekvivalent pritvoru.

Svet
Izvor: Tanjug

Švedske vlasti raspisale su poternicu za Asanžnom kako bi ga ispitale povodom tvrdnji da je 2010. godine izvršio silovanje, što on negira.

Prošle godina švedski Vrhovni sud je odbacio prethodnu žalbu Asanža u kojoj je tražio da mu se ukine rešenje za pritvor.

Posle saopštenja komisije UN da je njegov boravak u ambasadi ravan arbitrarnom pritvoru, Asanžovi advokati su ponovo u februaru tražili od Okružnog suda u Stokholmu da ukine nalog za hapšenje.

"Za razliku od Radne grupe UN za arbitrarni pritvor, okružni sud ne smatra da je Asanžov boravak u ambasadi Ekvadora u Londonu neka vrsta pritvora," saopštio je sud, prenosi Rojters.

Sud, kako se navodi u obrazloženju, smatra da još uvek verovatno postoji razlog za sumnju protiv Asanža za silovanje i da postoji rizik da će otputovati ili na neki drugi način izbeći suđenje i kaznu.

Asanžov advokat u Švedskoj je rekao da će se verovatno žaliti na ovu odluku.