Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Svetski lideri o hitnoj primeni primirja u Ukrajini

Ilustracija/ Foto: twitter.com

Svetski lideri o hitnoj primeni primirja u Ukrajini

Lideri Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine pozvali su danas da se "što je pre moguće" primeni mirovni sporazum, koji ima za cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Svet
Izvor: Tanjug

Predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko su se sinoć u telefonskom razgovoru "prisetili svoje posvećenosti primeni Sporazuma iz Minska i odlučnosti da urade sve kako bi obezbedili da on bude primenjen što je moguće pre", navodi se u saopštenju Olandovog kabineta.

Sporazum iz Minska, potpisan u februaru 2015. uz posredovanje francuske i nemačke vlade, a u prisustvu ruskog predsednika Putina, predviđa prekid vatre na istoku Ukrajine, kao i niz drugih političkih, ekonomskih i društvenih mera za okončanje sukoba na tom području.

Poziv svetskih lidera za primenu primirja je upućen nakon što je u napadu proruskih snaga na istoku Ukrajine, gde kršenja prekida vatre traju neprekidno od potpisivanja sporazuma, poginuo jedan ukrajinski vojnik, a trojica su povređena.

Porošenko, Merkelova, Oland i Putin su takođe pozvali na hitan prekid neprijateljstava.

"Oni su ukazali na važnost primene svih neophodnih mera za učvršćenje prekida vatre na istoku Ukrajine, počev od povlačenja oružja sa fronta i planiranja povlačenja oružanih snaga", navodi se u saopštenju.