Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SVETSKI MEDIJI ODUŠEVLJENI najnovijom ruskom raketom

Foto: http://pan.bg

SVETSKI MEDIJI ODUŠEVLJENI najnovijom ruskom raketom

Uticajni strani mediji pišu o zadivljujućoj akciji ruskog raketnog sistema

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Strateški nosioci raketa Tu-95MS su u stanju da preusmere već oslobođene krstareće rakete - što je veliki korak napred za ruske oružane snage, piše “Nacionalni interes”, a prenosi Glas Moskve.

Ruski Tu-95MS je u sredu sa udaljenosti od oko hiljadu kilometara napao mete terorista Islamske države u pograničnim provincijama Hama i Homs u Siriji, uništavajući pritom tri velika skladišta oružja i municije, kao i komandno mesto militanata.

Kako je iz vazduha izgledalo lansiranje krstarećih raketa X-101, objavilo je Ministarstvo odbrane, a odmah potom su krenule analize nove nade ruskih oružanih snaga.

Tako je čak i ruski predsednik Vladimir Putin okarakterisao ovaj raketni sistem kao “zaista najsavremenije oružje, visoke preciznosti, velike snage, sa pristojnim dometom od 4,5 hiljade kilometara - oružje na koje treba usmeriti pažnju“.

“Nacionalni interes” piše da Tu-95MS izazivajući vazdušni udar može biti opremljen SVP - posebnim kompjuterskim sistemom koji ima za cilj praćenje, navigaciju i kontrolu uređaja.

Ovo omogućava posadi da prikrije pravi cilj rakete, dok je avion u vazduhu. Šta više, može se pretpostaviti da je raketa u stanju da promeni cilj i posle lansiranja, piše “Nacionalni interes”.

“To je veliki uspeh za Rusiju, jer povećava operativnu fleksibilnost i sposobnost da odgovori blagovremeno na promenljive okolnosti i nove ciljeve”, navodi analitičar u Centru za strateške i budžetske procene, bivši pilot bombardera B-52, Mark Ganzinger.

“Nije poznato kada će svi ruski TU-95MS biti opremljeni novim sistemima. Možda će se to desiti postepeno, kako avion bude išao na redovna održavanja, piše autor.

Zaključak je da SAD više nemaju monopol nad oružjem dugog dometa i visoke preciznosti.