Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TENKOVSKO ČUDO "Armata" T14 isprobaće Prvi gardijski puk Tamanske divizije

Foto: suwalls.com

TENKOVSKO ČUDO "Armata" T14 isprobaće Prvi gardijski puk Tamanske divizije

Prve tenkove nove generacije T-14 "Armata" o kojima ceo svet priča, dobiće prvi gardijski tenkovski puk Tamanske divizije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Prvi gardijski puk je zajedno sa Tamanskom divizijom bio rasformiran 2009. godine, ali je krajem 2016. godine ponovo formiran i sada će među prvima dobiti borbenu mašinu T-14 “Armata”.

Očekuje se da “čudo nove generacije”, kako ga stručnjaci nazivaju, prođe državne testove, te da od 2020. godine u potpunosti bude na raspolaganju ruskoj vojsci, navodi Glas Moskve.

Borbeni tenk T-14 Armata je jedini tenk treće posleratne generacije u svetu, kompletno razvijen u Rusiji.

Proizveden je na bazi univerzalne teške platforme nove generacije Armata, na čijoj bazi se mogu proizvoditi tenkovi, teške borbene mašine pešadije, inženjerijske mašine, teške oklopne transportere, mašine za podršku tenkova, izviđanja i upravljanja.

Oklop mu je od čelika, keramike i kompozitnih materijala, poseduje dodatke eksplozivnog reaktivnog oklopa (ERA), ima aktivni zaštitni sistem, i novi sistem protivmera koji smanjuje verovatnoću da će biti pogođen antitenkovskim navođenim projektilom.

“Armata” ima posadu od tri čoveka koji sede jedan do drugog u dobro zaštićenoj oklopnoj ćeliji na prednjoj strani trupa, i to je prvi put da se takav dizajn koristi u osnovnom borbenom tenku; šta više, čak i ako je pogođen tenk, on ostaje operativan dok god je ćelija sa posadom netaknuta.

“T-14″ je takođe i prvi osnovni borbeni tenk na svetu koji poseduje u potpunosti besposadnu kupolu opremljenu novim 125-milimetarskim glatkocevnim topom visoke preciznosti, sa automatskim punjenjem, koji antitenkovske vođene projektile ispaljuje na isti način na koji to radi i sa običnim projektilima.

“T-14 Armata” je izazvala uzbunu i konsternaciju u zapadnim vojnim krugovima koji su brže-bolje počeli da traže načine nadogradnje svojih postojećih tenkova ili razvoja i izrade novih kako bi mogli da se suprotstave novom ruskom čudu u potencijalnom sukobu.