Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tenzije između SAD i Rusije na Baltiku

Mornarica SAD Foto: pixabay.com

Tenzije između SAD i Rusije na Baltiku

Komandant ratne mornarice SAD Džon Ričardson kaže da letovi ruskih aviona blizu američkih brodova i aviona u Baltiku povećavaju tenzije između SAD i Rusije.

Svet
Izvor: Beta/AP

Komandant ratne mornarice SAD Džon Ričardson kaće da letovi ruskih aviona blizu američkih brodova i aviona u Baltiku povećavaju tenzije između SAD i Rusije.

"Ne mislim da Rusi pokušavaju da isprovociraju incident. Mislim da pokušavaju da pošalju signal. Mislim da je jasno da žele da nam stave do znanja da vide da smo tamo na Baltiku", rekao je Ričardson novinarima u Pentagonu.

Ministarstvo odbrane SAD navelo je u petak da je ruski "SU-27" izveo manevar iznad američkog aviona "RC-135" koji jer bio u misiji osmatranja iznad Baltičkog mora. U aprilu je ruski avion došao na oko 15 metara od američkog, dok su dva ruska aviona letela blizi američko broda.

"Nadam se da možemo zaustaviti ovu vrstu aktivnosti", rekao je Ričardson i dodao da takvi postupci povećavaju šansu za "taktičku grešku".

Ričardson je rekao da će SAD ako dođe do incidenta nastojati da ne bude porasta tenzija između dve zemlje.

"Želimo neku vrstu normalizacije tamo", rekao je Ričardson.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov branio je let ruskih aviona nad američkim brodom, navodeći da su piloti odlučili da pogledaju razarač "s bezbedne udaljenosti".

Ruski avioni su bili na manje od 30 metara od palube broda. Američki državni sekretar Džon Keri je osudio postupak ruske avijacije i dodao da je mornarica mogla da puca.