Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tereza Mej danas preuzima premijersku funkciju

Foto: fakti.org

Tereza Mej danas preuzima premijersku funkciju

Britanski premijer Dejvid Kameron danas napušta tu funkciju, a njegovo mesto će zauzeti dosadašnja ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej.

Svet
Izvor: Tanjug

Kameron će danas održati svoju poslednju sednicu u parlamentu na kojoj će odgovarati na pitanja poslanika, nakon čega će svoju ostavku predati kraljici Elizabeti Drugoj u Bakingemskoj palati, prenela je agencija AFP.

Kraljica će zatim pozvati Terezu Mej da formira vladu, a nakon toga će se novopostavljena premijerka obratiti javnosti ispred svoje nove rezidencije u Dauning stritu broj 10.

Lideri Evropske unije su zatražili od vlade u Londonu da brzo pokrene pregovore o novim odnosima sa EU, ali je Mej ukazala da neće žuriti da pokrene zvaničnu proceduru za izlazak iz 28-članog bloka.

Mej (59), koja će postati tek druga žena premijer Velike Britanije posle Margaret Tačer, takođe će morati da pokuša da prebrodi podele u vladajućoj Konzervativnoj stranci i da se suoči sa mogućom ekonomskom krizom.

Među drugim velikim zadacima sa kojima će se suočiti Tereza Mej su pokušaj da spreči proevropski nastrojenu Škotsku da održi novi referendum o nezavisnosti kako bi na taj način ostala u EU, kao i stvaranje novih trgovinskih i diplomatskih veza u svrhu pripreme za period posle Bregzita.

Mej je tokom kampanje uoči referenduma podržavala ostanak u EU, zajedno sa Kameronom, a sad će morati da uveri pristalice Bregzita da će realizovati ishod referenduma i da će, kao što je obećala, Britanija izaći iz Unije.