Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"TERMINATOR" iduće godine na Paradi pobede u Moskvi

Foto: mil.ru

"TERMINATOR" iduće godine na Paradi pobede u Moskvi

​Ruski „Terminatori“ - borbena vozila podrške tenkovima narednog 9. maja prvi put će biti pokazani najširoj javnosti

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Taj defile „Terminatora“, kako procenjuju vojni eksperti, biće nova potvrda narastajuće vojne moći Rusije, ali i dobra reklama za same BMPT.

Moskovski dnevni list „Izvestiя“ objavio je da je Ministarstvo odbrane RF već donelo odluku da se „Terminatori“ uključe u narednu Paradu Pobede.

Crvenim trgom će, štaviše, proći cela kolona tih supersavremenih borbenih vozila, piše Glas Moskve.

Koliko će ih biti - još nije odlučeno, ali će biti čim prvi serijski „Terminatori“ stignu u jedinice koje prve treba da ih dobiju.

„Terminator“ je napravljen na bazi tenka T-72. Obezbeđivaće vatrenu podršku tenkovima, naročito u u eventualnim operacijama unutar gradova i pri probijanju utvrđenih linija protivnika.

Glavno naoružanje „Terminatora“ su: 30-milimetarski automatski top i protivtenkovski raketni sistemi „Ataka“. Njihove žrtve biće sve - od džihad-mobila do najsavremenijih tenkova. A moraće da ga se dobro čuva i protivnička pešadija.

Za borbe u gradskim uslovima, „Terminator“ ima protivtenkovske rakete sa termobaričkim bojevim glavama, kao i automatske bacače granata.

Posade „Terminatora“ otkrivaće ciljeve pomoću specijalnog tv-kanala, laserskog daljinomera, termovizora.

„Terminatori“ se proizvode u dve varijante. Standardna ima posadu od pet članova. Druga nosi oznaku BMPT-72 i nema automatski bacač granata, a ima tročlanu posadu

Prva varijanta je složenija i ubojitija ratna mašinerija. Već je ratovala u Siriji. Imala je i dodatnu zaštitu.

„Tenk je na savremenom bojnom polju veoma ranjiv, pa su neizbežni veliki gubici jer sve pešadije sveta imaju sve ubojitija protivtenkovska sredstva. Tokom jedne bitke tenk može biti pogođen i deset puta. Zato su postale neophodne potpuno nove borbene mašine koje mogu da štite i sebe i svoju sabraću tenkove. Mogle bi se nazvati „tenk-2“. Naš „Terminator“ je ozbiljan korak ka tenku budućnosti“, kaže moskovski vojni ekspert Ruslan Puhov

Rusija već radi na „Terminatoru-3“ koji će biti naoružan brodskim topom od 57 milimetara koji ispaljuje 300 projektila u minuti i može da uništava sve vrste vazdušnih i nadzemnih ciljeva na udaljenostima do 12 kilometara.