Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TERORISTIČKI NAPAD U NJUJORKU, osam ubijenih

Ilustracija/ Foto: citylimits.org

TERORISTIČKI NAPAD U NJUJORKU, osam ubijenih

Osam osoba je ubijeno, a 11 je povređeno kada je napadač u Njujorku uleteo kamionom među prolaznike. Napadač je ranjen i nalazi se u bolnici. Federalne vlasti tretiraju napad kao teroristički.

Svet
Izvor: RTS

Incident se dogodio na Menhetnu, nekoliko blokova od spomenika žrtvama terorističkog napada na Svetski trgovinski centar, navodi agencija AP, dodajući da je povređeno 15 ljudi.

Napadač je kamionom uleteo na popularnu biciklističku stazu i gazio pešake i bicikliste. Nastavio je da se kreće stazom dok nije udario u školski autobus ispred sebe.

Komesar njujorške policije je naveo da je napadač 29-godišnji muškarac i da je bio naoružan lažnim pištoljima.

Očevici su naveli da je napadač vikao "Alahu ekber" pre nego što ga je policija ranila.

Posle udara u školski autobus, napadač nije pokušao da pobegne, već je ostao na licu mesta mašući lažnim pištoljima. Bezbezbednosni eksperti tumače to kao želju da bude ubijen i tako postane mučenik.

Umesto toga, policija ga je samo ranila, on je operisan i van je životne opasnosti.

Prema izvorima Si-Bi-Esa napadač je indentifikovan kao Sajfulo Saipov. U SAD je došao iz Uzbekistana 2010. godine na osnovu Zelene karte koju je dobio na takozvanoj državnoj lutriji Sjedinjenih Država za dobijanje stalnog boravka.

Od tada je živeo u Sinsinatiju u državi Ohajo, Tampi u Floridi i od nedavno u Nju Džerziju gde je juče iznajmio kamion kojim je počinio zločin.

Njujork tajms prenosi da FBI tretira slučaj kao teroristički.

Uzbekistan proverava navode da je napadač državljanin te zemlje, izjavio je zvaničnik uzbekistanskog Ministarstva spoljnih poslova, ne navodeći detalje.

Tokom pretrage policija je pronašla poruku u kojoj Saipov ukazuje da svoj čin radi u ime takozvane Islamske države.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio ocenio je da je reč o "kukavičkom činu terora", jer je bio uperen prema nedužnim civilima, prenosi AP.

Guverner Njujorka Endru Kuomo rekao je da je u pitanju napad usamljenika i da nema dokaza da je deo šire zavere.

Nakon napada u Njujorku, američki predsednik rekao je da je naložio još oštriju "strogu proveru" putnika koji ulaze u SAD.

"Naložio sam Ministarstvu unutrašnje bezbednosti da pojača već strog program provere. Biti politički korektan je u redu, ali u ovom slučaju nije", napisao je Tramp na Tviteru.

On je, takođe, upozorio da se ne sme dozvoliti povratak Islamske države u SAD.

Prošle nedelje su globalne avio-kompanije počele da sprovode bezbednosne intervjue sa putnicima koji žele da uđu u SAD, ispitujući ih pre nego što se prijave na let, podseća AFP.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće Trampu povodom napada u Njujorku.

Među žrtvama napada na Menhetnu su i petorica državljana Argentine koji su se okupili u Njujorku da bi proslavili 30 godina mature.

Ministarstvo spoljnih poslova Argentine je objavilo da su u "dramatičnom terorističkom napadu" ubijeni Ernar Dijego Mendosa, Dijego Enrike Angelini, Alehandro Damijan Panjuko, Arijel Erlih i Ernan Feruči.

Kako se navodi, svi su iz grada Rosarija.

Istovremeno, belgijski ministar spoljnih poslova Didijer Rejnders je potvrdio da je i jedna državljanka Belgije među ubijenima.

Rejnders je za agenciju Belga rekao da je ona bila u Njujorku zajedno sa sestrom i majkom.

Nešto kasnije je potvrđeno da je još jedan državljanin Belgije povređen u napadu.