Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tirk: Nije Merkelova izazvala izbeglički talas

Foto: unhcr.org

Tirk: Nije Merkelova izazvala izbeglički talas

​Izbeglički talas prošle godine nije izazvala nemačka kancelarka Angela Merkel, već je prouzrokovan stanjem u susednim zemljama Sirije, ocenio je danas zamenik šefa Visokog komesarijata UN za izbeglice Folker Tirk.

Svet
Izvor: Tanjug

On je dodao da je Mađarska sama kriva za dešavanja na njenoj granici.

"Ljudi ne rizikuju svoje živote zbog nekakvih obećanja političara", rekao je Tirk.

Austrijski diplomata smatra da je teška situacija u susednim zemljama Sirije, Libanu i Turskoj, glavni razlog za toliki broj izbeglica.

"Bilo je previše Sirijaca tamo, tako da su se mnogi odlučili da putuju dalje, pre svega oni obrazovaniji", uveren je Tirk.

Za te ljude, kako je dodao, do tada nije postojala mogućnost legalnog putovanja u Evropu.

Upitan šta misli o odluci Austrije da, zbog talasa izbeglica, uputi policajce na mađarsku granicu, Tirk je podsetio da je UNHCR jasno osudio delovanje mađarske vlade, nasilničko ponašanje prema izbeglicama i proterivanje bez postupka za azil.

"Nadam se i verujem u to da će austrijski policajci da se prudržavaju principa vladavine prava i ljudskih standarda. Međutim Mađarska je sama odgovorna za ono što se dešava na njenoj granici. Dugoročno će i Mađarska morati da spozna da izolacija ne donosi ništa", podvlači Tirk.

On je rekao da je Evropa prošle godine, po prvi put posle jedne decenije ponovo direktno osetila da globalne promene ljude tera na bekstvo.

Prema njegovim rečima u Iraku, Avganistanu se stanje masovno pogoršalo, a u Siriji je bilo katastrofalno, a za sve te konflikte nije bilo rešenja na vidiku.

"Ono što me najviše čudi jeste kako je Evropa bila loše pripremljena na takvu situaciju. To pokretanje izbeglica je bilo odavno najavljivano", podvlači Tirk dodajući da "politika" nije uspela da se ophodi prema izazovima, koji su bili i ostali savladivi.

Umesto toga, kako tvrdi, reagovalo se emotivno, a pojedini političari demagozi podsticali su svesno strahove kako bi dobili glasove.

"Možda se iz toga mogu povući pouke. Kada se toliko kriza nalazi pred kućnim pragom izbeglice će kad tad doći u Evropu, i moraće da se spozna da globalni izazovi nisu rešivi samostalnim, nacionalnim delovanjem", naglasio je Tirk.

On je istakao da je neophodno prihvatiti ključ raspodele izbeglica u EU, kao i nekada zajednički sistem za davanje azila i podvukao da zidovi ne mogu sprečiti ljude da beže.