Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tokio revidira položaj američkih vojnika u Japanu

defencenews.com

Tokio revidira položaj američkih vojnika u Japanu

Mera je usledila nakon sve većih pobuna meštana sa ostrva Okinava, gde se nalazi većina američkih vojnih objekata

Svet
Izvor: Sputnjik

Tokio i Vašington postigli saglasnost o ograničavanju privilegija američkih građana u Japanu, misleći pre svega na oružane snage koje se nalaze u ovoj ostrvskoj državi. Sporazum je postignut nakon sve učestalijeg kršenja lokalnih zakona od strane američkih vojnika, saopštila je novinska agencija Kjoto.

Kako se navodi, japanska vlast će uskoro obavestiti javnost o novom statusu američke vojske u Japanu.

Saglasnost o ograničenju prava američke vojske u Japanu postigli su ministar odbrane Japana Gen Nakatani i njegov američki kolega Ešton Karter.

Na ostrvu Okinava nalazi se 75 odsto svih objekata američke vojske u Japanu. Prema sporazumu koji je potpisan još 1960. godine, japansko tužilaštvo nema prava da procesuira američke vojnike koji na tim ostrvima obavljaju dužnost.

Uprkos tom sporazumu, 19. maja uhapšen je jedan Amerikanac koji je optužen za silovanje. Samo mesec dana kasnije održan je protest u tom gradu, a stanovnici su zahtevali da Amerikanci u potpunosti napuste ostrva.

Ubrzo zatim lokalne vlasti su usvojile rezoluciju u kojoj se navodi da su državljani SAD počinili više od 5.800 incidenata od 1972. godine, dok se od tog broja 571 svrstava među teža krivična dela.