Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"TORNADO-S": Sila koja se pokazala u Siriji

Foto: yandex.ru

"TORNADO-S": Sila koja se pokazala u Siriji

​Pošto ima i „pametne rakete“ u stanju je i da „pojedinačnom paljbom“ razara protivnička utvrđenja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Generalni direktor ruske vojne fabrike “Splav”, Vladimir Lepin, izjavio je da danas najubojitija ruska moderna „katjuša“ - višecevni raketni bacač „Tornado-S“ - više nego uspešno prošao vatreno krštenje u Siriji.

A šta je tačno “Tornado-S” i kakva mu je udarna moć?

Prethodnik “Tornado-S” – 300 milimetarski raketni bacač “Smerč” - može da pogađa ciljeve na udaljenostima do 90 kilometara. Sve njegove rakete su nedirigovane, a njegov istovremeni plotun „pokriva“ površinu od 60 hektara.

A “Tornado-S” ima i dirigovane rakete 9M542 sa dometom do 120 kilometara. Tvrdi se da će biti dalje modernizovane i da će imati domet do 200 kilometara.

Njihov let prema cilju korigovaće vojni sateliti, piše Glas Moskve.

“Tornado-S” je u suštini usavršeni “Smerč” sa savremenim sistemom za upravljanje vatrom, a u stanju je da napusti poziciju sa koje je gađao pre nego što ispaljene rakete stignu do cilja.

Lepin čak tvrdi: „Tornado-S je potpuno autonoman. Njegova posada može da izvrši sve borbene zadatke ne izlazeći iz njegove kabine. Dovoljno je da na vatrenom položaju ostane samo nekoliko minuta i da odmah kreće na novi“.

“Tornado-S” jednim plotunom „pokriva“ površinu veličine 10 fudbalskih terena.

Generalni konstruktor “Tornada” Vitalij Homenok naglašava da raketni bacač i njegovu borbenu tačku čine četiri vozila: vozilo-lanser, vozilo sa rezervnim raketama, komandno vozilo za upravljanje paljbom i meteorološki korektor.

On upozorava da je “Tornado-S” najubojitije i najrazornije oružje posle nuklearnog.

Posle njegovog plotuna na onih 10 fudbalskih igrališta - ništa ne ostaje.

A pošto ima i „pametne rakete“ u stanju je i da „pojedinačnom paljbom“ razara protivnička utvrđenja.

To „Smerč“ nije u stanju.