Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TRKA U HIPERSONIČNOM NAORUŽANJU: Za sada Rusija vodi

Foto: militaryarms.ru

TRKA U HIPERSONIČNOM NAORUŽANJU: Za sada Rusija vodi

Rusija je ispred SAD u stvaranju hipersoničnog oružja - raketa i aviona, ocenjuje analitičar “Nacionalnog interesa” Leonid Nersisjan.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“Prema dostupnim informacijama, Rusija je jedan korak bliže stvaranju ovakvog oružja nego svi ostali, iako je zaostatak konkurencije minimalan”, piše u publikaciji.

Tako Nersisjan ističe da je činjenica da sve tri sile (Rusija, SAD, Kina) razvijaju hipersonično oružje, a osnaživanje takvih sredstava uništenja jedne zemlje, pomera postojeći odnos snaga postignut nuklearnim zastraživanjem.

Govoreći o ruskim sistemima hipersoničnog oružja koja su najbliža masovnoj proizvodnji danas, stručnjak je naveo raketu “Cirkon” i “H-32”, prenosi Glas Moskve.

Sudeći po informacijama koje su dostupne, “Cirkon” razvija brzinu od 6 maha (jedan mah jednak je brzini zvuka) i pogađa mete na rastojanju od najmanje 400 kilometara.

Tu je i krstareća raketa H-32, za koju se očekuje da razvija brzinu od 4 do 4.5 maha, već je u završnoj fazi ispitivanja i njen ulazak u rusku vojsku može se očekivati u bliskoj budućnosti.