Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turska: Deca sirijskih izbeglica šiju uniforme za DAEŠ

YT Screenshot

Turska: Deca sirijskih izbeglica šiju uniforme za DAEŠ

Novinari britanskog lista „Dejli mejl“ pronašli su fabriku u Turskoj koja šije uniforme za pripadnike DAEŠ-a. Pritom, u preduzeću rade deca sirijskih izbeglica, od kojih neka imaju samo devet godina.

Svet
Izvor: Sputnjik

Deca rade u preduzeću po 12 sati dnevno, saopštava „Dejli mejl“. Na rad u teškim uslovima dali su ih roditelji-izbeglice iz Sirije zbog velike nužde.

Vlasnik fabrike negira da je pristalica ideologije DAEŠ-a i navodi da uniforme za terorističku organizaciju proizvodi samo zbog zarade.

„Klijenti ne govore da su iz Rake (nezvanične prestonice DAEŠ-a), jer oni misle da im niko ništa neće dati ako se sazna odakle su. Međutim, ja ću prodavati te stvari. Meni ništa ne znači odakle su moji klijenti… To nije moj problem. Naravno, u celini to jeste problem, ali ja želim da prodam svoje stvari i da zaradim za život“, navodi list reči vladara fabrike Abu Zakura.

Vojne uniforme militanti krijumčare preko tursko-sirijske granice.

Navodi se da su među klijentima fabrike teroristi ne samo DAEŠ-a, već i Nusra fronta i drugih grupacija. Za svaku grupaciju se šije posebna uniforma. Kako navodi vlasnik fabrike, najpopularnija je uniforma koja se šije po američkim standardima.