Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turska: Piloti koji su oborili ruski "su-24" organizovali pokušaj puča

Borbeni avion u akciji/ Ilustracija: pixabay.com

Turska: Piloti koji su oborili ruski "su-24" organizovali pokušaj puča

Ovo je pokazalo da smo se suočavali sa jednom vrstom zavere. Mi želimo dobre odnose sa Rusijom, izjavio je zamenik premijera Mehmet Šimšek

Svet
Izvor: Sputnjik

Piloti koji su oborili ruski bombarder Su-24 u Siriji su bili umešani u pokušaj vojnog puča u Turskoj, saopštio je zamenik premijera Turske Mehmet Šimšek na samitu ministara finansija i guvernera Centralnih banaka G20.

„Želeo bih da ruska javnost zna da su piloti koji su oborili ruski avion kasnije bili umešani u pokušaj vojnog puča. To je pokazalo da smo se suočili sa nekom vrstom zavere“, rekao je turski potpredsednik Vlade.

Šimšek je naveo da odluka da se obori avion „nije bila politička“. Potpredsednik Vlade je izrazio nadu da u odnosima dve zemlje neće nastati problemi.

Turska očekuje da će doći do poboljšanja u odnosima između Rusije i Turske, izjavio je Šimšek.

„Zadovoljni smo što se između Rusije i Turske uspostavljaju prijateljski odnosi. Rusija je naš najveći trgovinski partner, naš sused i zato dajemo veliki značaj rusko-turskim odnosima, ne samo u sferi trgovine, inovacija i turizma, već i šire“, rekao je on.

„Želeli bismo da nastavimo da unapređujemo naše prijateljske odnose sa Rusijom“, naveo je Šimšik.

Odnosi između dve zemlje su se poboljšali nakon što se Erdogan u poruci Putinu 27. juna izvinio za obaranje aviona Su-24. On je tom prilikom takođe izrazio saučešće zbog pogibije pilota i izjavio je da Ankara ne bi želela da pogoršava odnose sa Moskvom.