Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turska presrela šifrovane poruke Gulenove mreže

Fetulah Gulen/ Foto: freebeacon.com

Turska presrela šifrovane poruke Gulenove mreže

Turska nacionalna obaveštajna agencija (MIT) počela da dešifruje poruke koje su upućene preko aplikacije ''Baj lok''

Svet
Izvor: Tanjug

Turska je presrela šifrovane poruke između pristalica imama Fetulaha Gulena koji živi u SAD znatno pre pokušaja puča 15. jula, na osnovu čega je Ankara dobila imena desetina hiljada ljudi iz njegove mreže, rekao je visoki turski zvaničnik.

Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan zbog osetljivosti informacije, rekao je da je Turska nacionalna obaveštajna agencija (MIT) počela da dešifruje poruke koje su upućene preko aplikacije ''Baj lok'' (ByLock) u maju prošle godine, prenosi list "Gardijan".

Kako je on naveo, turske vlasti dobile su gotovo 40.000 imena pristalica propovednika, od kojih je „znatan broj direktno povezan s pokušajem puča“.

„Podaci iz aplikacije ’Baj lok‘ dali su nam mogućnost da otkrijemo veliki deo njihove mreže", rekao je zvaničnik i dodao da su se Gulenove pristalice kasnije preorijentisale na drugu aplikaciju - "WhatsApp", kada su shvatili da je "Baj lok" kompromitovan.

Turska optužuje Gulena da je organizovao propali puč iz Pensilvanije, koristeći svoje sledbenike u Turskoj koji su godinama gradili svoje prisustvo u najvišim državnim institucijama, što on negira, navodi "Gardijan".