Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TURSKA: Rusija može da koristi našu vojnu bazu

Foto: https://twitter.com/mod_russia

TURSKA: Rusija može da koristi našu vojnu bazu

​Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da se Rusija nije obraćala toj zemlji sa zahtevom za korišćenje vojne baze Indžirlik, ali da ta baza može da bude korišćena ukoliko to bude neophodno.

Svet
Izvor: Sputnjik

"Ta informacija nije tačna, ali ukoliko bude neophodno, baza Indžirlik može da bude korišćena“, naveo je Jildirim, ali je dodao da veruje da Rusiji nije potrebno korišćenje te baze.

"Turska je otvorila bazu Indžirlik radi borbe protiv terorista DAEŠ-a. Nju koriste Sjedinjene Američke Države i Katar. Druge zemlje takođe mogu da požele da koriste tu avio-bazu, u kojoj sada deluju i Nemci. Što se tiče Rusije, nismo imali takvo obraćanje. Mislim da i nema potrebe za tim zbog toga što postoje dve baze u Siriji na udaljenosti manjoj od 150 kilometara. Zbog toga saopštenjima te vrste ne treba verovati“, objasnio je Jildirim.

Avio-bazu Indžirlik koriste vazduhoplovne snage SAD i Turske, njen rad je regulisan Sporazumom o vojnoj i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, navodi Sputnjik.

U bazi su razmešteni avioni niza zemalja koje su u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Amerikom za borbu protiv Islamske države.