Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turski premijer: Situacija u potpunosti pod kontrolom

Foto: www.gucmedya.com

Turski premijer: Situacija u potpunosti pod kontrolom

Situacija u Turskoj je u potpunosti pod kontrolom nakon sinoćnjeg pokušaja vojnog udara, tokom kojeg je poginula 161 osoba, ne računajući pučiste, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim.

Svet
Izvor: Tanjug

On je u obraćanju novinarima u Ankari rekao da je istovremeno povređeno 1.440 ljudi, a uhapšeno je i 2.839 vojnika zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju puča, prenela je agencija AFP.

Jildirim je pokušaj vojnog udara nazvao "crnom mrljom" na demokratiji u Turskoj i krivicu pripisao "paralelnoj terorističkoj organizaciji".

Prema navodima agencije AP, taj izraz turske vlasti koriste za pokret islamskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i kojeg je zvanična Ankara i ranije optuživala da planira državni udar.

"Fetulah Gulen je vođa terorističke organizacije. Koja god zemlja stoji iza njega nije prijatelj Turske i u ozbiljnom je ratu protiv Turske", istakao je Jildirim, uz kojeg je tokom obraćanja stajao načelnika Generalštaba turske vojske Hulusija Akara, kojeg su vojnici pučisti sinoć držali kao taoca u operaciji u vazduhoplovnoj bazi nedaleko od Ankare.

"Organizatori puča će dobiti kaznu koju zaslužuju", istakao je Jildirim i dodao da su počinioci sada u rukama sudskog sistema.

Turski premijer je dodao i da je smrtna kazna zabranjena Ustavom, ali će turske vlasti razmotriti određene promene zakona kako bi bile sigurne da se pokušaj puča više nikad ne bi dogodio.