Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turski pučisti služili na Kosovu i u Bosni

Foto: nspm.rs

Turski pučisti služili na Kosovu i u Bosni

Oficiri koji su služili u turskom bataljonu u sastavu NATO-a i specijalnoj misiji EU na Kosovu umešani su u pokušaj vojnog puča u Turskoj, saopštio je turski činovnik.

Svet
Izvor: Sputnjik

Ta činjenica navodi na određena razmišljanja, piše „Anadolija“, pozivajući se na turskog činovnika koji je dugo vremena služio u južnoj srpskoj pokrajini. Po njegovom mišljenju, nije isključeno da je organizacija FETO, na čijem čelu se nalazi opozicioni islamski propovednik Fetulah Gulen, iskoristila Kosovo kao „rehabilitacioni centar“.

„Činjenica da je jedan broj vojnih oficira — učesnika u pokušaju vojnog puča — ranije služio na Kosovu i u Bosni i Hercegovini pojačava pretpostavku da je teroristička organizacija FETO slobodno delovala u tim zemljama“, piše agencija, pozivajući se na turskog činovnika.

„Kosovo i Albanija su zemlje koje ništa ne mogu da rade što se kosi sa spoljnom politikom SAD, a uzimajući u obzir podršku koju Vašington pruža FETO, navedene zemlje su dobra odskočna daska za terorističke organizacije“, navodi se u saopštenju.

U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč, a tom prilikom 290 ljudi je ubijeno. Turske vlasti su ubrzo uspele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 13.000 ljudi.