Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turski vicepremijer: Sredićemo odnose sa Rusijom

Foto: http://www.yeniyon.tv

Turski vicepremijer: Sredićemo odnose sa Rusijom

Turski vicepremijer i portparol vlade u Ankari Numan Kurtulmus izjavio je danas da Rusija i Turska nemaju probleme koje nije moguće prevazići i dodao da smatra da će odnosi sa Rusijom biti sređeni "uskoro".

Svet
Izvor: Tanjug

Kurtulmus je na konferenciji za medije, održane nakon sednice turske vlade, poručio da nijedna od ove dve zemlje ne može da dopusti sebi da žrtvuje odnose sa drugom, preneo je Rojters.

Agencija podseća da su odnosi Moskve i Ankare pogoršani nakon što je Turska prošle godine oborila ruski vojni avion u Siriji.

Kurtulmus je rekao da su zvaničnici Turske i Izraela započeli razgovore o normalizaciji odnosa i da su tokom njih do sada prihvaćena dva od tri zahteva koje je postavila Ankara.

Turksa i Izrael su u lošim odnosima otkad su izraelski komandosi pre šest godina upali na turski brod koji je bio deo konvoja pomoći Palestincima u Gazi.

Rojters prenosi i da je Kurtulmus nazvao "neprikladnim" to što su američki specijalci koji se bore u Siriji protiv Islamske države na svoje uniforme zašili oznake Jedinica za zaštitu naroda, vojne formacije sirijskih Kurda.

U delu konferencije u kojem je govorio o unutrašnjoj politici, Kurtulmus je rekao da turska vlada želi da parlamentu preda što je pre moguće nacrt zakona kojim bi u zemlji bio uveden predsednički sistem.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da ostvari izvršne moći nalik predsednicima SAD i Francuske, navodi Rojters.