Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U Moskva sitiju niče NAJVIŠI NEBODER U EVROPI

Foto: twitter.com

U Moskva sitiju niče NAJVIŠI NEBODER U EVROPI

Na 89. spratu nebodera „Vostok“, dela Kule Federacija do kraja godine biće otvoren najviši, ali i najneobičniji vidikovac u Evropi.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kula je visoka je 374 metra. Vidikovac na osamdeset devetom spratu devedesetsedmospratnog nebodera predviđen je projektom.

Vidikovac će se zvati “Panorama 360” i imaće deset interaktivnih zona i fabriku za proizvodnju sladoleda, piše Glas Moskve.

Otvaranje se očekuje u narednih dva do tri meseca, budući da je zgrada gotovo u potpunosti završena, realizovano je 99,7 odsto građevinskih radova.

I naravno počeće sa radom i vidikovac, rekao je generalni direktor ZAO „Kula Federacija“ Mihail Smirnov.

Vrlo je moguće da će novi objekat biti unesen u Ginisovu knjigu rekorda, i to po dva kriterijuma, kao najviši vidikovac u Evropi i kao najviša fabrika sladoleda na svetu.

Na vidikovcu će moći da se prate projekcije najznačajnijih događaja iz istorije Moskve. Posetioci će moći da koriste tablete sa interaktivnim personalnim vodičem i specijalnim programom za smartfone, a razonodiće ih i dopunjena panorama Moskve i interesantne činjenice o poznatim mestima u ruskoj prestonici.

Posetiocima će na raspolaganju biti tehnološki opremljene foto-zone, multimedijalni skeneri, zabavni programi i superbrzi liftovi.

Planirano je da “Panorama 360” bude mesto održavanja umetničkih izložbi, predavanja, filmskih projekcija, predstava i koncerata.

Kula Federacija je najviša stambena zgrada u Evropi, najveće zdanje u „Moskva Sitiju“ (443 hiljade kvadratnih metara).

Neboder se sastoji od dve kule različite visine: „Zapad“ (243 metara) i „Vostok“ (374) spojenih šestospratnom osnovom rezervisanom za trgovine.

Kula „Zapad“ otvorena je 2008. godine, a „Vostok“ je dograđena prošle godine.