Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U Moskvi pronađen NOŽ IZ DOBA NEOLITA

Foto: mos.ru

U Moskvi pronađen NOŽ IZ DOBA NEOLITA

Tokom radova u okviru projekta “Moja ulica” u Moskvi, arheolozi su pronašli artefakte čija starost možda dostiže i devet hiljada godina.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“U ulici Sretenka pronađen je kremeni nož iz epohe neolita (pet do tri hiljade godina PNE), a na Pokrovskom bulevaru - alat za struganje koji se koristio pri obradi kože iz epohe mezolita (šest hiljada godina PNE).

“Kremeni nož je potpuno očuvan, uključujući produžetak sa bočnim simetričnim udubljenjima za pričvršćivanje drške”, rekao je šef odeljenja za kulturno nasleđe Moskve Aleksej Jemeljanov.

Kako navodi Glas Moskve ovakav nož je krajem perioda kamenog doba bio jedan od najrasprostranjenijih alata i koristio se u razne svrhe.

Jemeljanov kaže još kako pronalazak ovih predmeta dokazuje da su teritorije Rusije bile nastanjene još u drevna vremena.

Gradske vlasti kažu da će arheolozi pratiti radove na svim gradilištima “Moje ulice”.

Za tim postoji realna potreba obzirom na to da je od početka radova pronađeno više od stotinu artefakata.

Na primer, arheolozi su pronašli temelje četiri drevne crkve iz vremena Katarine Druge, a pored toga pronađeni su krajceri i tajne prostorije Kitaj-gorod zida, kao i srebrne šahovske figure iz vremena Ivana Groznog.