Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U NEMAČKOJ i dalje žive "nacistički činovnici"

Aušvic/ Foto: pixabay.com

U NEMAČKOJ i dalje žive "nacistički činovnici"

Zanimljivo je da je najstariji od osam osumnjičenih napunio 100 godina.

Svet
Izvor: Agencije, Indeks.hr

Istražitelji u Nemačkoj otkrili su osam osoba za koje su sumnja da su nacistički zločinci, a koji i danas žive na teritoriji te zemlje, u kontinuitetu, od rođenja.

Zanimljivo je da je najstariji od osam osumnjičenih napunio 100 godina.

Jedan od čelnika Nemačke agencije za istragu nacističkih zločina Jens Romel rekao je za novinsku agenciju DPA u utorak da su među osumnjičenima četvorica muškaraca i četiri žene koje su radile u nemačkom koncentracionom logoru Štuthof pored Gdanjska u Poljskoj.

Preliminarne istrage uključuju hiljade slučajeva ubistava za koje su optužnice podnete raznim sudovima, sapštils je Centralna služba državne uprave za istragu nacionalsocijalističkih zločina, čije je sedište u Ludvigsburgu.

Za iste se navodi da su muškarci radili kao čuvari, žene su bile daktilografkinje i radile su na telefonskim centralama u logoru, rekao je Romel.

Istražitelji tvrde da su poslednjih nekoliko godina pratili tragove do onih osoba koje su mogle da imaju niže položaje u mreži nacističkih logora.

Osmoro osumnjičenih rođeni su između 1918. i 1927. i mogli bi se suočiti s optužbom za pomaganje u ubistvima.

Istražitelji se još uvek trude da lociraju osumnjičene koji su radili u nacističkim logorima poput Bergen-Belzena i Nojengamea, kao i Aušvica i Majdaneka.