Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ubica britanske poslanice pred sudom: Smrt izdajnicima

Foto: www.in4s.net

Ubica britanske poslanice pred sudom: Smrt izdajnicima

Optuženi ubica britanske poslanice Džo Koks u prvom pojavljivanju pred sudom je kao svoje ime naveo "Smrt izdajnicima, sloboda za Britaniju".

Svet
Izvor: B92

Tomas Mer (52) je ovo izjavio u Vestminsterskom sudu u Londonu, koji je pored ostalog nadležan za pitanja terorizma.

Protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo, nanošenje teških povreda, posedovanje oružja s namerom da se počini zločin i druge optužbe.

Proevropska poslanica opozicione laburističke stranke Džo Koks (41) ubijena je na sred ulice u četvrtak dok je razgovarala sa stanovnicima svog okruga u Engleskoj, nedelju dana pred glasanje o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Komemoracije povodom smrti poslanice, majke dvoje male dece, održane su širom zemlje, a poslanici britanskog Parlamenta koji su na odmoru, pozvani su na komemorativnu sednicu povodom njene smrti.

Obe grupe - za ostanak zemlje u Uniji i one za njen izlazak iz Unije suspendovale su svoje kampanje od kada je ubijena poslanica. Otkazani su brojni skupovi u okviru predreferendumskih kampanja.

Prema očevicima Tomas Mer je u poslanicu pucao tri puta u malom mestu kod Lidsa i onda je izbo nožem dok je ležala u krvi na zemlji. On je uhapšen ubrzo posle napada.

Britanska policija ispituje moguće veze osumnjičenog ubice sa ekstremnom desnicom pošto je prilikom napada, prema navodima očevidaca uzvikivao "Prvo Britanija".

Policija je hvalila hrabrost jednog starijeg čoveka koji je teško ranjen dok pokušavao da pomogne Koksovoj.