Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ubica iz Orlanda kritikovao Zapad na Fejsbuku

Omar Maten Foto: Twitter

Ubica iz Orlanda kritikovao Zapad na Fejsbuku

Matin kritikovao "besramne poteze Zapada" i pozivao na prekid bombardovanja Islamske države

Svet
Izvor: Tanjug

Masovni ubica Omar Matin je pre i tokom napada na gej klub u Orlandu na Fejsbuku objavio niz poruka u kojima izražava bes zbog "besramnih postupaka Zapada".

U jednoj od poruka on krivi SAD za smrt "nedužnih žena i dece", navedeno je u pismu koje je objavio Komitet za unutrašnju bezbednost i vladina pitanja Senata SAD.

Ubica, u čijoj je nasumičnoj pucnjavi ubijeno 49 ljudi, takođe je u nedelju ujutro kada je izveo napad pretraživao internet koristeći kao ključne reči "Puls Orlando", što je naziv tog gej kluba, i "pucnjava", prenosi AP.

U pismu, koje je Komitet uputio direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu, od te kompanije se traži da pruži informacije o Matinovim aktivnostima na internetu i da Komitetu podnese izveštaj o tome.

Komitet u pismu navodi, pozivajući se na saznanja osoblja, da je pet naloga na Fejsbuku povezano sa ovim 29-godišnjim muslimanom rođenim u SAD.

U rasvetljavanju Matinovog stanja svesti u poslednjim satima njegovog života, u pismu se kaže da je ubica na popularnoj društvenoj mreži u nedelju ujutro napisao: "Amerika i Rusija da prestanu da bombarduju Islamsku državu" i "Pravi muslimani nikada neće prihvatiti besramno ponašanje Zapada".

Ubica se i na Fejsbuku, kao i u pozivu policiji tokom masakra, zakleo na vernost lideru Islamske države, a u poslednjoj poruci je upozorio: "U narednih par dana ćete videti napade Islamske države u SAD".

Iako je izrazio lojalnost toj ekstremističkoj grupi, administracija američkog predsednika Baraka Obame saopštila je da ne vidi dokaze da je pucnjava u gej klubu izvedena po instrukcijama Islamske države.

Istovremeno, FBI je apelovao na pomoć javnosti u rekonstruisanju poteza ubice kako bi se dobila što potpunija slika o tome šta je on i radio i zašto je tako postupio, podseća američka agencija.