Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UBIJITO OFANZIVNO ORUŽJE: Top pet ruskih jurišnih pušaka

Foto: Sputnik

UBIJITO OFANZIVNO ORUŽJE: Top pet ruskih jurišnih pušaka

Sovjetski i ruski oružari napravili su, pored Kalašnjikova, niz drugih pušaka koje su se pokazale u najboljem svetlu

Svet
Autor: Glas Moskve

Iako su dokazale efikasnost zahvaljujući svom ne konvencionalnom dizajnu, nikada nisu doživele slavu koju je imao moćni "Kalaš".

A-91

Pored eksperimentisanja sovjetskih proizvođača naoružanja sa dizajnom „bulpapa“, kod kojeg se okvir sa municijom nalazi iza obarača, ta jurišna puška se proizvodi u ograničenim količinama i koristi se u odabranim ruskim jedinicama.

Konfiguracija „bulpapa“ omogućava da oružje bude lakše, a da cev bude iste dužine kao kod klasičnog oružja. Takođe, omogućava veću preciznost koja je od vitalnog značaja u gradskim borbama.

Puška A-91, koju je razvio „Šipunov projektni biro“, predstavljena je 1990. godine u dve varijante: za rusko tržište koristi municiju 5.45x39 mm, a za izvoz po NATO standardima 5.56x45 mm.

A-91 je kompaktan, lak za rukovanje, pouzdan i isporučuje se sa integrisanim bacačem granate od 40 mm.

AN-94

Razvio ga je „Nikonov projektni biro“ 1994. godine, a ruske oružane snage ga koriste od 1997. godine. AN-94 je dizajniran kao potencijalna zamena za AK-74.

Izražena, velika prednost sistema AN-94 je njegova sposobnost da smanji trzaje sve dok se rafalna paljba ne obustavi. To omogućava efikasnije gađanje u najnepovoljnijim borbenim uslovima.

AN-94 nudi jedinstvenu funkciju rafalne paljbe od dva metka brzinom od 1.800 metaka u minuti.

Nikonov mehanizam ispaljuje drugi metak u režimu rafalne paljbe pre nego što se oseti trzaj prvog, što obezbeđuje veliku preciznost pri gađanju.

Međutim, zbog složenog dizajna i visokih troškova proizvodnje, ulazak te puške u upotrebu je bio veoma spor i nije ušla u masovnu upotrebu u ruskim oružanim snagama.

AEK-971

AEK-971 je razvio „Birotehnički biro Degtijarev“, 1978. godine. AEK-971 dosta podseća na AK-74, ali ako je detaljno pogledate uočićete da je izgled jedino zajedničko što imaju te dve puške.

Iako je AEK-971 baziran na prethodnim AK puškama po unutrašnjem dizajnu i rasporedu, on ima poluautomatski sistem za balansiranje koji smanjuje negativne efekte trzanja, što omogućuje veću preciznost i kontrolu tokom automatske paljbe.

Preciznost AEK-971 u odnosu na AK-74 je veća za nekih 15 do 20 odsto.

A-545, naslednik AEK-971, koji je predstavljen u decembru 2014. godine, imao je brojna unutrašnja i eksterna poboljšanja u odnosu na model AK-971.

Zajedno sa AK-12, prošao je ispitivanje i tesno je povezan sa razvojem sistema „Ratnik“ za pešadiju u 21. veku. Koristiće ga borbene jedinice radi daljih testiranja i procene.

ADS

Specijalnu automatsku pušku ADS je 2009. godine razvio „Šipunov projektni biro“. Ta puška ima posebnu namenu za dejstvo u vodi i vazduhu.

Planirano je da sledeće godine počnu da je koriste Jedinice za specijalne operacije Ruske mornarice, kako bi zamenila trenutnu pušku APS, koja je uvedena još 1975. godine. Opremljena je 40 milimetarskim bacačem granate sa dometom od 400 metara.

SR-3 „Vihor“

SR-3 „Vihor“ je jedinstvena puška koju je 1994. godine razvio Centralni institut za preciznu mašinogradnju. Kompaktan i lagan, težak samo 2,4 kg, SR-2 ima domet do 200 metara.

Koristi moćnu municiju SP-6 9x39 mm sposobnu da probije pancir na daljini do 50 metara.

Pročitajte više OVDE.