Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UDAR RUSKOG RAKETNOG SISTEMA pokriva površinu osam fudbalskih terena

Foto: livejournal

UDAR RUSKOG RAKETNOG SISTEMA pokriva površinu osam fudbalskih terena

Jedan udar raketnog sistema TOS-1A pokriva površinu od četiri kvadratna kilometra, što je jednako površini osam fudbalskih terena

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

TOS-1A je jedinstvena tehnika koja inspiriše na poštovanje, a njegov razvoj je dugo čuvan kao vojna tajna.

Pokretač raketnog bacača je montiran na osnovu tenka T-72, a ispaljuje 220 mm rakete. Minimalni domet je 400 metara. Može da ispali jednu do dve rakete istovremeno u vremenu od 0,5 sekundi.

Da bi ispalio čitav lanser raketa potrebno mu je od 7,5 do 15 sekundi. Pri takvom ispaljivanju, rakete padaju na području veličine 200x200 metara, piše Glas Moskve.

Proces punjenja ne traje puno vremena. Za svaki projektil - ne više od jednog minuta. Celi paket - 24 rakete - puni se za manje od dva sata. Posadu "Solncepeka", kao i tenka čine tri osobe.

Teški raketni sistem je sposoban da udari neprijatelja na minimalnom rastojanju uz maksimalnu tačnost. Glavni štetni faktori su temperatura i pritisak. Kada udari, prvo pušta zapaljivu mešavinu, a onda spaljuje sve oko sebe.

“Za razliku od “Uragana” i “Grada”, zapaljujući talasi “Solncepeka” ulaze u sva skloništa i spaljuju sve pred sobom. Nemoguće je sakriti se”, rekao je Vladimir Naselnikov, komandir voda teškog raketnog bacača TOS 1-A “Solncepek”.

Kao što pokazuje njegova primena protiv terorističkih grupa u Siriji, samo pojavljivanje “Solncepeka” izaziva paniku neprijatelja. A vatra sigurno nikome ne ostavlja nikakvu šansu.