Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UDARILI NA CRKVU: Kijev priprema udar na Rusku pravoslavnu crkvu

Foto. Pixabay

UDARILI NA CRKVU: Kijev priprema udar na Rusku pravoslavnu crkvu

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije je više puta obaveštavala javnost o pritiscima na sveštenstvo

Svet
Izvor: Glas Moskve

Parlament Ukrajine je trebalo da razmotri dva zakona o statusu verskih organizacija. Prvi zakon predviđa da verske organizacije čiji rukovodeći centri se nalaze u državi koju je Ukrajina proglasila za „državu agresora“ mogu da imenuju mitropolite i episkope samo u dogovoru sa ukrajinskim vlastima.

Drugi zakon omogućava parohijanima da menjaju jurisdikciju crkvenih opština, čiji centri su kako u Ukrajini, tako i van nje. U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije (UPC MP) te zakone smatraju represivnim i plaše se da će oni ozakoniti otimanje hramova, prenosi portal Glas Moskve.

Ti zakoni će omogućiti zabranu UPC MP i zauzimanje hramova i dati pravne osnove za legalizaciju međukonfesionalnih konflikata u Ukrajini.

U Ukrajini deluju kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, nepriznata Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije je više puta obaveštavala javnost o pritiscima na sveštenstvo i o otimanju pravoslavnih hramova i manastira od strane predstavnika UPC KP. Između ostalog, u periodu od 2014. do 2016. godine UPC MP je oteto 40 hramova.