Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ukrajina: Rusija poseduje "sajber oružje"

Ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukrajina: Rusija poseduje "sajber oružje"

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) tvrdi da Moskva poseduje neko "sajber oružje" koje predstavlja pretnju za zapadne države, objavljeno je danas na sajtu tog saveta.

Svet
Izvor: Sputnjik

Kako se navodi, na tu pretnju upozorio je šef službe za pitanja informacione bezbednosti SNBO Valentin Petrov u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF.

Televizijski prilog je bio posvećen događajima iz decembra 2015. godine, kada je jedna energetska kompanija u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine saopštila o sajber napadu zbog kojeg je region ostao bez struje.

Kasnije je Kijev za incident optužio ruske hakere.

Prema rečima Petrova, "ruski napad" je pripreman najmanje pola godine i trebalo je da demonstrira "posedovanje sajber oružja koje će staviti pod znak pitanja bezbednost zapadne zemlje".

On je to nazvao alarmom za zemlje sa razvijenom informacionom tehnologijom.

"Ovi događaji koji su se dogodili nisu usmereni protiv Ukrajine, već su pokazivanje potencijalnih mogućnosti Rusije Zapadu", izjavio je predstavnik SNBO, preneo je Sputnjik.

U Moskvi sumnjaju u istinitost izjave o umešanosti Rusije u sajber napade u Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je ukazao na "tendenciju da se Rusija optužuje za sve smrtne grehe koji se sada dešavaju u Kijevu".