Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Uoči referenduma: Više Britanaca "za" napuštanje EU

Ilustracija: abceconomist.com

Uoči referenduma: Više Britanaca "za" napuštanje EU

Kako se bliži referendum u Velikoj Britaniji o izlasku iz Evropske unije, sve je više onih koji će glasati za istupanje iz EU.

Svet
Autor: NB

Ankete sprovedene u Britaniji u poslednjih nedelju dana pokazuju konstantan rast broja onih koji su za napuštanje unije. Tokom marta svega 37 odsto građana bilo je za „Brekgzit“, dok su u poslednjih nekoliko dana ti rezultati i na 44 odsto.

U martu je za ostanak u EU bilo oko 41 odsto Britanaca, dok je poslednji rezultati ispitivanja javnog menjenja pokazuju da je sada za članstvo u uniji dva odsto manje ljudi nego onih koji žele je napuste. U Britaniji je prema anketama oko 9 odsto neodlučnih, a analitičari smatraju da će njihovi glasovi presuditi na referendumu.

Poslednjih meseci u kampanju uključile su se i brojne javne ličnosti, a jedan od najglasnijih zagovornika ostanka je britanski premijer Dejvid Kamerun. On je juče uputio svoju ličnu molbu starijim građanima da glasaju za ostanak u EU. Kampanju vodi i na „Tviteru“, gde danima objavljuje slike razgovora sa građanima u kojima ih ubeđuje da glasaju za Britaniju u EU.

Foto: Twitter

Njegovoj kampanji priključili su se i glumci, među kojima i Danijel Krejg, poznatiji kao Džejms Bond. Za ostanak u uniji je i poznati fudbaler Dejvid Bekam, dok su protivnici ostanku u uniji takođe poznati fudbaler Sol Kembel, kao i holivudska legenda Mičel Kejn.

Građani Velike Brtianije sutra će se izjašnjavati o izlasku ili ostanku u EU.