Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Upisuje se PRVA GENERACIJA ŽENA VOJNIH PILOTA u Rusiji

Foto: vk.com

Upisuje se PRVA GENERACIJA ŽENA VOJNIH PILOTA u Rusiji

​Samo 15 od 200 prijavljenih Ruskinja imaće priliku da postanu prve žene vojni piloti RF.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Čuvene žene kosmonauti Valentina Tereškova i Jelena Serova doputovale su u Krasnodarsku vazduhoplovnu školu da podrže devojke koje prvi put u Rusiji polažu rigorozan prijemni ispit za buduće vojne pilote, njih sto od preko 200, koliko se prijavilo.

Iako će na studije biti primljeno samo 15 najboljih niko ne gubi nadu i gotovo ih je nemoguće obeshrabriti. Jer, njihov san je, kako kažu davnašnji i nepokolebljiv, pa poručuju da će dogodine doći ponovo, ako ove ne budu uspele, piše Glas Moskve.

Prva žena u kosmosu Valentina Tereškova kaže da godinama već dobija pisma od devojaka koje žele da postanu piloti, ali da to sve do ukaza ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua nije bilo moguće.

Obraćajući se kandidaktinjama ona je njihov izbor nazvala odvažnim i podržala ga znajući, kako je istakla, koliko su jaki takvi snovi i želja da se kaže: „Hej, nebo skidaj kapu, ja letim.“

Piloti su u Rusiji uvek predstavljali elitu, istakla je ona, a „prirodna osobina Rusa, snaga duha pomoći će studentkinjama da prevladaju sve teškoće“. Uporan rad na sebi najsigurniji je put da se vine do neba, poručile su u obraćanju budućim vojnim pilotima i Tereškova i Serova.

Za jedno mesto na Visokoj vojnoj vazduhoplovnoj školi za obuku pilota koja nosi ime pilota Heroja Sovjetskog Saveza A.K. Serova konkuriše deset devojaka.

U razređenom vazduhu barokomore budući piloti provode deset minuta, na taj način simuliran je uspon na visinu od 5000 metara.

U laboratoriji u kojoj se ispituju psihofizičke sposobnosti testira se operativnost, memorija i logika.

Na specijalnom aparatu kandidatkinje prolaze test brze reakcije koji su ranije polagali poznati piloti i kosmonauti.

Osim sportskih standarda koje treba da ispune, kandidatkinje treba da polože i ispite iz matematike, fizike i ruskog jezika.

Kako ističe Valentina Tereškova „od njihovog uspeha i rezultata koje budu pokazale zavisiće dalja sudbina tog puta za druge devojke, da li će on biti zatvoren ili otvoren“.

Kojih 15 devojaka će se upisati u Krasnodarsku vazduhoplovnu školu znaće se 24. septembra. Ostali detalji, kao što su recimo koje kadetkinje će leteti u sklopu dalekometne avijacije, a koje recimo biti piloti pomorske avijacije biće definisani prema afinititetima i njihovim rezultatima tokom školovanja.