Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UPOZORENJE: Rusija je miroljubiva, ali ne igrajte se vatrom

Foto: pixabay.com

UPOZORENJE: Rusija je miroljubiva, ali ne igrajte se vatrom

Prvi zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Rusije Franc Klincevič je u razgovoru za RT komentarisao predlog članova američkog Kongresa o povlačenju zemlje iz Sporazuma o uništavanju raketa srednjeg i kratkog dometa.

Svet
Izvor: Glas Moskve

„To govori o tome da oni (SAD) planiraju procese koji nisu vezani za prijateljstvo ili mir. Oni danas u svetu razvijaju nostalgiju za ratom, pokušavaju da realizuju sovjetsku temu, razmišljaju na sledeći način: „Ako smo uništili SSSR, uništićemo i Rusiju!“. Neće uspeti, gospodo, neće uspeti. Ne igrajte se sa vatrom“, upozorio je on.

Klincevič je istakao da je Rusija „pokrila nebo“ i „na dve hiljade kilometara vidi lansiranje krstarećih raketa“, piše portal Glas Moskve.

„Mi možemo da osiguramo bezbednost svoje zemlje. Gospodo, radite šta hoćete. Rusija je miroljubiva zemlja koja želi da razvija miroljubive odnose sa svima, ali je u stanju da osiguramo bezbednost svog naroda i svoje teritorije. I više se nikada nećemo uvući u trku u naoružanju, da bismo skraćivali i slabili društvene procese i ekonomiju“, zaključio je ruski senator.

Danas su kongresmeni predložili Trampovoj administraciji da napuste sporazum koji je potpisan 1987. godine. Gorbačov i Regan su se dogovorili da ne proizvode, ne testiraju i ne raspoređuju balističke krstareće rakete sa dometom od petsto do hiljadu kilometara i od hiljadu do pet i po hiljada. Inicijatori ovog predloga smatraju da Rusija, navodno, redovno krši odredbe ovog sporazuma i zbog toga je besmisleno da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da ga se pridržavaju. Predlog nije dobio masovnu podršku. Pentagon, Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost SAD strahuju da bi to dovelo do trke u naoružanju i pogoršalo situaciju.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Viktor Ozerov nazvao je predlog Kongresa „pokušajem nastavka antiruske histerije“ i dodao da Rusija neće „gledati kroz prste“ u slučaju da SAD izađu iz Sporazuma i iskoriste situaciju za jačanje vojnog potencijala u Evropi.