Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
USAVRŠEN DO MAKSIMUMA: Iskander M bez premca uništava i pod zemljom!

Foto. Ministarstvo odbrane RF

USAVRŠEN DO MAKSIMUMA: Iskander M bez premca uništava i pod zemljom!

Ministarstvo odbrane Rusije odobrilo je plan modernizacije operativno-taktičkih raketnih kompleksa Iskander M.

Svet
Autor: Glas Moskve

Očekuje se da će te sisteme u različitim modifikacijama ruska vojska koristiti u narednih 20-30 godina, izjavio je glavni inženjer „Konstruktorskog biroa za proizvodnju mašina“ Valerij Kašin.

„Nastavljamo konstruktorski rad na stvaranju novih raketa za kompleks Iskander M. On se stalno razvija. Napravljeno je još nekoliko tipova raketa. One se spolja ne razlikuju, ali unutra — kardinalno. Trenutno ima sedam vrsta raketa, a može da ima i više“, rekao je Kašin.

Igor Korotčenko, vojni ekspert i glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“, ističe da Iskander i dalje spada u odbrambeno oružje, bez obzira na sve nove modifikacije raketa.

„Kompleks Iskander je visokoprecizan raketni kompleks koji ne narušava nijedan postojeći sporazum koji je Rusija potpisala, konkretno najpre mislim na Sporazum o smanjenju broja raketa srednjeg i malog dometa, koji je na snazi još od 1987. godine.“

Pre određenog vremena pojavila i nova modifikacija balističke rakete za sistem Iskander, koja se čak može koristiti kako bi prodrla pod zemlju i kako bi uništila utvrđenja ili ojačane temelje kontrolnih punktova neprijatelja, prenosi portal Glas Moskve.

iako je glavni inženjer Kašin govorio o modernizaciji i o dva nova tipa raketa, one svakako po svojoj prirodi ne izlaze van okvira ovih sporazuma koje je Moskva potpisala sa Vašingtonom.

Iskander M može da uništava neprijateljske raketne sisteme, višecevne raketne bacače, dalekometnu artiljeriju, komandna mesta i čvorišta veze, avione i helikoptere na aerodromima, na rastojanjima do 500 kilometara. Iskanderi su stoga, kako kažu poznavaoci, svojevrsni garanti ravnoteže snaga u Evropi.

Ministarstvo odbrane Rusije sa ponosom ukazuje da Iskander M na Zapadu, a i u svetu u celini, nema premca u svojoj klasi po preciznosti pogađanja, razornoj moći, kratkoj pripremi za gađanje, kao ni po ostalim parametrima.