Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vals spreman da zabrani strano finansiranje džamija

Foto: www.thepressproject.gr

Vals spreman da zabrani strano finansiranje džamija

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da je otvoren za privremenu zabranu stranog finansiranja izgradnje džamija, nakon niza napada u Francuskoj za koje su odgovornost preuzeli džihadisti.

Svet
Izvor: Tanjug

Vals je u intervjuu dnevniku "Mond", par dana nakon džihadističkog napada na sveštenika pred oltarom u crkvi koji je probudio strahove od verskih tenzija u sekularnoj Francuskoj, rekao da njegova zemlja mora da uspostavi "nove odnose" sa islamom.

"Moramo da resetujemo i osmislimo nove odnose sa islamom u Francuskoj", istakao je Vals, dodavši da je "otvoren prema ideji da - tokom perioda koji tek treba da bude određen - ne bi trebalo da bude stranog finansiranja izgradnje džamija", prenosi AFP.

Vals je, takođe, rekao da bi imame trebalo obučavati u Francuskoj, a ne negde drugde.

Francuski premijer je u intervjuu pariskom listu priznao da su francuske vlasti napravile propust kada su jednog od džihadista, koji je izveo napad u ckrvi i ubio sveštenika ranije ove nedelje, pustile na slobodu do početka suđenja uz elektronski nadzor.

Vals je, međutim, naglasio da sudije u tom pojedinačnom slučaju ne bi trebalo da budu pozivane na odgovornost za taj "akt terorizma".

Francuski premijer i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev našli su se na udaru kritika zbog bezbednosnih propusta zbog kojih vlasti nisu uspele da spreče tri velika teroristička napada u Francuskoj u proteklih 18 meseci, podseća francuska agencija.